Flyttips

Allt du behöver veta när du ska flytta

Att tänka på inför flytten

När man ska flytta är det mycket hålla i huvudet på en gång. Inte bara det rent praktiska med att städa ut, packa och bära flyttkartonger, ordna med magasinering det finns massor av andra saker runt som kan göra hela projektet tungt och stressigt. Inte minst innebär det ofta en hel mängd pappersarbete. Här går vi igenom en rad saker man bör tänka på för att undvika att drömmen om ett nytt hem förvandlas till ett flyttkaos.

Telefoni och inte minst bredband är idag livsnödvändigheter för de flesta. Förenkla din flytt genom att i god tid kontakta din telefonoperatör angående flytt av abonnemang. Hur lång tid flytten tar är olika mellan olika telefonbolag, men det är bra att vara ute minst en vecka i förväg. Priset för byte för flytten av abonnemanget varierar också en hel del mellan olika operatörer. Även när det gäller bredbandsuppkopplingen är det bra att vara ute i god tid. Det gäller både uppsägning och beställning av abonnemang, bredbandsoperatörerna har ofta ganska långa väntetider.

Kostnader och förbrukning av el, vatten och eventuell gas är också viktigt att ha koll på inför flytten. Säg upp dina gamla abonnemang och skaffa nya i god tid. Gör slutavläsningar sista dagen i både huset du lämnar och det du är på väg att flytta in i.

familj ska flytta

Se till att ha koll på försäkringen

Försäkringen måste du också se över vid flytt. Se först till att ha koll på vilka flyttvillkor som ingår i din hemförsäkring. Det är också viktigt att du kontaktar ditt försäkringsbolag och meddelar fakta om det nya huset. Det är också bra om du frågar vad som gäller om något går sönder eller försvinner under flytten. Om du har föremål av stort värde som ska flyttas finns det särskilda transportförsäkringar som bara gäller en viss tid.

Glöm inte att kontakta kommunen du flyttar till för att ordna med sophämtning till ditt nya hem. Bra framförhållning är att ta den kontakten ett par veckor innan flytten genomförs. Det finns många olika alternativ att välja på, både när det gäller service och hur stora kärlen är.

Glöm inte att ändra adress

Adressändringen måste du också göra, genom att skicka in blanketter till Adressändring och Skattemyndigheten. Det här är bra att göra redan ett par veckor i förväg. När du gör adressändring så ändras också din adress i folkbokföringen. Glöm inte heller att beställa eftersändning av post. Även om det är en tradition som är på väg ut så kan det vara bra att skicka flyttkort till vänner och bekanta. Flyttkort går numera också bra att skicka digitalt visa mejl eller sms.