Blogg

Så får du en smärtfri flytt

22 apr 2019

Om du ska flytta vill man helst ha en så smärtfri flytt som möjligt eller hur? Man vill ju inte bryta ryggen bara för att man måste kånka soffan och sängen ner och uppför trappor. Inte heller vill man ju att ens familjemedlemamr eller släktingar skadas bara för att man ska byta bostadsadress. Då vill man helst att allt bara flyter på så bra det bara går. Vill man har en smärtfri flytt och att allt bara ska gå som på räls, är planeringen bland det allra viktigaste. Så planera redan nu för flyttten om du vet 1) adress, 2) datum). Börja med att boka flyttfirma och flyttstädning redan nu. Då vet du att du inte behöver råka ut för någon obehaglig överraskning för att du ahr glömt något viktigt.

Här finns en del man kan välja mellan

Om du bokar en flyttfirma kan du välja att antingen boka flyttfirman för allt som ahr med flytten att göra; till exempel packning, flytten, transporten, inflyttningen och uppackningen. Dessutom kan du anlita (oftast) samma företag som också kommer och flyttstädar den gamla bostaden. Då blir det enda som du behöver tänka på är: 1) Har du nyckel till den nya bsotaden? 2) Ge din gamla nyckel till flyttfirman så att de kommer in och kan städa efter att hela flyttlasset har gått.

Anlita flyttfirma för enbart delar av flytten

Om du inte vill anlita flyttfirman för hela flytten kan man anlita dem endast för någon del; packningen, transporten, uppackningen eller bara för flyttstädningen, eller bara som bärhjälp. Det kan verkligen löna sig att anlita en flyttfirma för någon av dessa tjänster. De flesta kan tycka att det är tungt att bära packlådor och möbler. Har man dessutom ingen stark släkting eller familjemedlem som kan komma och bära, kan det vara svårt att ordna det på egen hand. Då är det bra att veta att flytten är avdragsgill på Rut-avdraget. Så mycket som 75.000 kronor får man dra av på flytten som högst under ett år och per person. Det gör det möjligt för de flesta att ha råd att anlita flytthjälp när det är dags för en flytt.

Se till att boka i tid

Vill man kunna flytta jsut den dagen som man har planerat är det mycket viktigt att boka i tid. Vill man anlita en flyttfirma gäller det att boka den i tid. Vill man endast ha en flyttbil gäller det även här att boka den i tid, sp att du vet att du får flytta precis den dagen som du önskar det. Ska du flytta i Stockholm? Kanske du behöver en flyttfirma som kan flytta åt dig i Tyresö? Då kan du läsa mer här.

När du behöver flyttstädning på Södermalm

4 apr 2019

Är det dags för en viktig flyttstädning? Om man behöver en flyttstädning på Södermalm, till exempel, är det bättre att anlita en städfirma som gör den viktiga flyttstädningen än att man själv ska försöka göra det och sedan misslyckas och bli tvungen att återkomma och göra om allting från början. Att lyckas med en flyttstädning är inte det lättaste nämligen. Precis allt måste rengöras innan en flyttstädning är klar och som kommer att accepteras av nästa bostadsägare eller av en noggrann hyresvärd. Det kan till och med svårt att få en flyttstädning godkänd som en städfirma har gjrot, fastän det är deras jobb.

Så här gör du för att hitta en duktig städfirma

Först bör du googla till exempel "flyttstädning Södermalm", eller "städfirma Södermalm" så bör du få några bra förslag på alla städfirmor som anger att de erbjuder flyttstädning eller är en städfirma som arbetar på Södermalm. För dig är det bara att ta kontakt med några av dem. Be om offert och referenser. När du har tagit referenser är det sedan bäst att kontrollera dem. Välj sedan den som har bäst referenser. Har de dessutom ansvarsförsäkring på sitt arbete, är det också bara bra tecken på en bra städfirma. Om de dessutom är så noggranna att de erbjuder nöjd-kund-garanti, ja då bör du anlita dem. Det innebär att de anser det är viktigt för dem att deras kunder blir nöjda, och inte ger sig förrän kunden är nöjd. Särskilt när det kommer till flyttstädningar är det mycket viktigt att nästa bostadsägare, eller hyresvärd blir nöjd med flyttstädningen innan de är klara med jobbet.

När du hittat rätta städfirman är det bara att anlita dem

En annan viktig sak som man inte bör glömma är att städfirman ska helst ha en F-skattsedel för att man som kund ska kunna dra av på Rut-avdraget. Annars riskerar man att bli arbetsgivare till städarna. Då kan man bli tvungen att betala arbetsgivaravgifter (rent juridiskt). Ser man till att firman har F-skattsedel kan man undvika en sådan situation. När du anlita en städfirma för din flyttstädning är det bara att fokusera på annat som är viktigare för dig, som ska flytta. Välj emn pålitlig städfirma. Läs på alla omdömessajter om du är osäker. Är du fortfarande misstänksam och undrar om lämpligheten på en städfirma kan du även kontrollera med Allmänna reklamationsnämnden om det finns många klagomål på det företaget och med Kronofogden och Skatteverket. Till sist bör man bestämma sig och testa sig fram. Lycka till!

Bästa och smidigaste flytten är med flyttfirma

14 mar 2019

Om du har flyttat några gånger, då vet du hur det är att kånka på möbler. Har man säng och soffa och tunga bokhyllor är det många tunga möbler. Bor man dessutom i ett flerfamiljshus och även ska flytta in i ett flerfamiljshus kan man vara tvungen att kånka uppför fler trappor två gånger. Det är väldigt få förunnat att kunna slänga eller skänka bort alla möbler och köpa nya när man flyttar in, även om det kan kännas frestande lätt och enkelt att göra så.

Skruva isär möblerna innan flytten

Det kan vara en bra idé att skruva isär möblerna innan du flyttar. Särskilt gäller detta om du har flera Ikea-möbler. På så sätt får du mer utrymme i flyttbilen. Dessutom blir det lättare för alla som ska bära möblerna om de är isärskruvade och kanske dessutom i platta paket. Då är det inte alls särskilt svårt att bära på dem.

Anlita flyttfirma för flytten

Vill du så kan du anlita en flyttfirma för hela flytten. Och så snart som du har ett datum och du vet när du kan flytta in, bör du boka flyttfirma eller flyttbil så att du alldeles säkert vet att du har en flyttfirma eller bil just den dagen som du behöver det. Sedan kan du behöva tänka på hur du vill anlita dem; vill du anlita dem för hela flytten, eller bara en del av den? Vill du bara ha hjälp med packning, att bära på möbler eller enbart få hjälp med flyttstädningen? Eller så kanske du vill ha hjälp med allting? Då är det enda som du behöver oroa dig för, är att flyttbilen och du själv hittar till den nya adressen. Sedan är det bara att lämna över nycklarna; både de gamla nycklarna så att städfirman kommer in och kan städa efteråt, och till den nya bostaden så att flyttfirman kommer in och kan ställa alla saker i den.

Bor du i Södertälje?

Om du bor i Södertälje kan du anlita en lokal flyttfirma. Det brukar minska kostnaderna som flyttfirman kan ta när de ska reda till och från din bostad. Det brukar också underlätta om de ska hitta till en ny adress. Då är det bra om de hittar lätt i Södertälje och kan alla gator och adresser. När du ska välja flyttfirma, välj då någon som har till exempel ansvarsförsäkring. Läs mer här.

Hur gör man med pianot vid flytten?

26 feb 2019

Har du ett piano i ditt hem? Antingen har man ett piano – eller någon annan tung möbel i sitt hem, som gör att när det väl är dags för att flytta från den bostaden, behöver man lösa transporten av de tunga och otympliga möbler som man har hemma. Hur gör man då? Bor man i ett äldre hus, kanske det inte finns någon tillräckligt stor hiss som kan hjälpa en att flytta pianot, soffan eller vad det är som är stort och otympligt – då behöver man någon som kan komma och hjälpa en med de tunga lyft som det innebär när man flyttar.

Anlita proffsen och spara ryggen

När det är dags att bära de tunga möblerna eller den stora flygeln som du är så rädd om, är det dags att anlita starka (män) som kan komma och bära dessa. Det finns tekniker som de har lärt sig som arbetar med dessa saker varje dag. Det är bättre då att lämna det jobbet till sådana som kan det. Har man en gång lärt sig teknikerna som det krävs för att lyfta och bära tunga saker, går hanteringen så mycket bättre och lättare än om man ska ta i, när man inte har en aning om hur man ska göra. Det är ju inte alla som av naturen är starka och har stora muskler ämnade för att flytta på tunga saker.

Piano ska helst flyttas med bärremmar

När det kommer till att flytta på pianon, är den bästa tekniken, att flytta det med hjälp av bärremmar. Med hjälp av bärremmar kan man till och med bära ett piano upp- och nedför trappor. Här är det tekniken med bärremmar som för det möjligt att bära det. Det kan räcka med att man endast är två som bär det, när man väl har lärt sig tekniken med att bära det med bärremmar.

Flyttfirmor med tunga lyft som specialitet

Det finns flyttfirmor som har tunga lyft som sin specialitet. Som tur är, är vi alla olika. Vi har olika fysik och olika kapacitet och kan därmed utföra olika uppdrag. För alla dem som inte har muskler nog för att flytta stora pianoinstrument finns det flyttfirmor som har personal som kan ta sig an den uppgiften. Dessa flyttfirmor finns i de flesta storstäder. Där kan man anlita starka flyttkarlar som kommer och bär allt som är tungt och som, vi vanliga dödliga, inte klarar av att rubba. Läs mer här.

Viktigt att ha koll på flyttstädningen

23 feb 2019

När man ska flytta kan vissa moment faktiskt vara ganska roliga. Även om packandet, bärandet och transporterande kan vara slitsamt så har man någonting spännande framför sig som man ser fram emot och längtar till. Med en flyttstädning är det precis tvärtom; då måste man ju istället återvända till det gamla boendet för att genomföra det allra tråkigaste momentet som en flytt för med sig.

Det är därför inte ovanligt att man struntar i denna flyttstädning och lämnar sin bostad vind för våg. Detta är dock ingenting som rekommenderas då en sådan manöver kan innebära att man får betala en ganska hög summa till de nya ägarna av bostaden. Detsamma gäller om man genomför en flyttstädning på ett dåligt sätt – då kan man också få ersättningskrav från de nya ägarna neddimpandes i sin brevlåda. Om man exempelvis ska flytta från Stockholm och struntar i sin flyttstädning så riskerar man alltså ett slags vite och detta är onödigt då det faktiskt finns andra alternativ att luta sig mot; nämligen att anlita en professionell firma för ändamålet.

Genom att anlita en städfirma för denna flyttstädning i Stockholm så frigör man sig fram ansvaret och det är istället denna firma som står för en garanti på att jobbet blir korrekt utfört. Summan man betalar för en flyttstädning i Stockholm är dessutom lägre än det vite man riskerar att få om man helt struntar i den och därför är det att föredra att man tar hjälp. Om det nu finns billig hjälp att få med en flyttstädning i Stockholm så behöver man inte krypa omkring, tömd på energi och rengöra avlopp-, golvbrunnar, skåp, golv, fönster, spis- och ugn, kyl- och frys – ja, alla detaljer som inkluderas i en flyttstädning. Det är skönare att betala en rimlig summa pengar, få en flyttstädning genomförd och tryggt luta sig tillbaka – med garantin i handen – och veta att de nya ägarna i Stockholm inte kommer att ha något att anmärka på överhuvudtaget.

Flyttstädning i Stockholm handlar om att visa respekt

Det här går att vända på också och här får man ställa sig frågan om hur roligt man själv skulle tycka att det var att komma till sin nya bostad och upptäcka att det inte var städat. Tänker man på det sättet så inser man också vikten av att en flyttstädning verkligen blir gjord och detta oavsett om det handlar om Stockholm eller någon annan stad i Sverige.

Man städar för att de nya ägarna ska kunna installera sig, de nya ägarna har i sin tur städat sin gamla bostad och ägarna till den bostad där du ska flytta in har även de städat – flyttstädning är en kedja som man inte får bryta och går man i de tankarna; ja, då bör man istället anlita ett företag som sköter denna.

Läs mer om flyttstädning här.

Så bör du flyttstäda när du flyttar

10 feb 2019

Ska du flytta? Det är den tiden på året då många flyttar, då många börjar nya jobb efter att det nya året har inträtt. Andra börjar nya studier och byter studieort. När man flyttar måste man se till att städa på sådant sätt att de som flyttar in inte ser några spår av det. Det viktiga är att allt blir rent från golv till tak. Det ska väl inte vara så svårt? Att städa allt? Det borde det inte vara, men det är svårare än vad man tror. Därför går vi igenom hur du ska göra för att allt ska bli rent.

I alla rum

Oftast är det lättast att flyttstäda när hela bostaden är helt tom. Då innebär det att man stannar kvar när flyttlasten har avgått och kanske redan finns på den nya adressen. En enkel regel är då att alltid flyttstäda det som man använder mest, till sist, det vill säga kök och badrum. Då är det lättast att börja med vardagsrum och de rum som man inte använder; förråd och garage. Där behöver du mest torka fritt från damm, om man har haft hyllor där. Sedan sopar eller dammsuger man golvet rent.

 • Börja sedan att putsa alla fönster rena, kom ihåg att rengöra alla fönsterbågar och mellan fönster. Öppna fönster och rengör även på insidan i mellanfönstret. Använd en fönsterskrapa. Torka sedan rent på fönsterbrädor.
 • Alla element ska rengöras ovanpå, utanpå och innanför.
 • Rengör väggar där det finns fläckar. Rengöra dörrar, dörrvred och dörrkarmar. Kom ihåg att rengöra ovanpå dörrarna.
 • Torka sedan rent alla garerober inuti, utanpå och ovanför dem.
 • Ta till sist golvet och golvlister. Kom ihåg att rengöra alla eluttag och strömbrytare.

I köket

När du har rengjort sovrum, vardagsrum och andra rum är det sedan dags för att rengöra köket.

 • Alla frysar och kylskåp måste frostas av och tömmas helt och hållet. Ta sedan ur allt som går att ta ur; lådor och hyllor. Diska dem och rengör inuti, utanpå och glöm inte randen ovnapå kyl- och frysdörrar.
 • Sedan rengör du spisen inuti, utanpå och bakom.
 • Köksfläkten tar du i sär och diskar. Se till att rengöra filtret ordentligt.
 • Rengör även disk- och arbetsbänk och även under diskhon. Här hoppas vi att du redan har rengjort fönster och element som nämnt ovan.
 • Rengör sedan väggar ovan spisen, disk- och arbetsbänken.
 • Finns det fläckar på väggarna bör de rengöras, liksom golvet, golvlister, dörrar och ovanpå dörrar och dörrkarmar.

I badrummet

Badrummet är mycket viktig att rengöra på djupet.

 • Handfat och toastol och duschen måste vara helt fläckfria. Var noggrann med alla slags kalkavlagringar som kan finnas.
 • Ta isär golvbrunnen och rengör alla sakerna skilt.
 • Rengör golvbrunnslock och badkar.
 • Här bör du även tvätta hela väggarna, dörr, dörrkarm, golv och vitvaror, som tvättmaskin och torktumlare.

Tyckte du det var jobbigt? Du kan alltid anlita en städfirma som kommer och gör flyttstädningen åt dig, i stället. Bor du i Uppsala och ska flytta i eller från Uppsala? Läs då mer här.

Få allt i ett paket vid flytten

9 jan 2019

Det är mycket att tänka på när man ska flytta, det är ju inte bara frågor om vart man ska flytta, även om det är den viktigaste frågan. En flytt kan vara bra ur många aspekter. Att flytta till en ny plats, kanske för att man blir fler i familjen och inte ryms längre i den gamla bostaden är nödvändigt. Eller så vill man "downsiza", flytta in i något mindre för att man kanske har utflugna barn och inte behöver lika stor bostad längre. Eller så vill man leva enklare, eller mer bekvämt och slippa klippa gräsmattor, buskar eller beskära träd och slippa skotta snö på vintrarna. Då kan en flytt in till centrum vara en stor fördel. Oberoende vad orsaken till flytten än är, är det många saker som måste ordnas innan flytten kan ske.

1. Packningen

Först ska man packa alla viktiga saker. Helst ska de ju heller inte gå sönder i flytten. Hur packar man känsligt porslin så att de inte skads i flytten. Hur packar man mosters fina vas i sammetslent porslin utan att det blir fula jack i kanten? Här rekommenderar vi att packa in det i mjukt toapapper och sedan placera den i en kartong så att det ryms mycket luft i kartongen innan du packar in den i en större packlåda. Eller så använder du gammalt tidningspapper som du först lägger om den känsliga vasen och knycklar till annat tidningspapper till små bollar som du placerar runt vasen i kartongen innan du placerar den i den större packlådan. På så sätt stöter den inte mot annat vasst i packlådan.

2. Flytten och transporten

När allt är packat är det egentligen bara transporten som ska ske från den ena adressen till den andra. Antingen aktiverar man tjocka släkten, vänner och grannar som hjälper till att bära soffor, sängar, hyllor och packlådor. Haken med det är, att då förväntar de sig ju i sin tur att få bärhjälp eller annan praktisk hjälp, när det är dags för dem att flytta, få hem tunga möbler eller vad de nu behöver hjälp med. Har man inte starka bekanta eller släktingar med stora muskler, bör man anlita en flyttfirma som kommer och gör det åt en.

3. Flyttstädningen

När allt är borta är det lättare att städa undan allt som visar att man har bott i bostaden. Då är det viktigt att i princip städa allt mellan golv och tak. Allt ska bort, inte bara möbler och kartonger, utan även smuts, fläckar och damm som gärna samlar sig om man bor på ett och samma ställe i flera år. Flyttstädningen ska ju också bli godkänd av de som flyttar in efter dig, eller av hyresvärden. Då är det mycket viktigt att städa så pass rent så att ingen kan anmärka på den.

4. Uppackningen

Till sist, återstår det roliga med själva flytten, eller inte. Många gillar inte att packa upp sina saker, eller så hinner man helt enkelt inte med det när man arbetar, har små barn eller i övrigt är en upptagen person. Då är det bra att kunna anlita ett flyttbolag i Uppsala, till exempel om det är till Uppsala man ska flytta. Googla "flyttfirma Uppsala", eller "flyttfirma Stockholm" om det är dit du ska flytta, för att få tag i en flyttfirma som kan genomföra hela flytten, från packning, uppackning, flyttstädning och flytt om du så vill. Lycka till! Här kan du läsa mer om flyttfirma i Uppsala på: http://www.flyttfirmauppsala.org.

Har du kollat närheten till tandläkare?

23 nov 2018

Flyttar man till en ny stad eller till ett nytt område så handlar det om att man får en positiv energi kroppen. Alla sinnen får arbeta; man ser nya saker, man känner nya dofter, man hör nya ljud och man trevar sig fram genom den nya tillvaron. Där kan det kännas spännande att exempelvis stå i den lokala ICA-butiken och jämföra utbudet där mot det man vant sig vid. Eller en handling som blir obligatorisk i samband med att man byter område i Stockholm: att klocka olika vägar till och från jobbet.

Om man bott i exempelvis Årsta och flyttar till Solna, men samtidigt har kvar sitt arbete inne i centrala Stockholm så vill man veta om det går snabbare att pendla. Man vill också veta vilken väg och på vilket färdmedel man snabbast tar sig från Solna in till city. Det handlar om roliga saker - men där ändå pendlingsdelen måste anses som nödvändig.

Vi skulle dock vilja trycka lite på ytterligare en nödvändighet i samband med en flytt. Vi kan hålla oss till nämnda Solna även fortsatt, men det går utmärkt att applicera detta även till andra orter och städer. Vår poäng: kolla upp sjukvård, tandläkare och annat direkt i samband med flytten. Man vet aldrig när olyckan kan vara framme och vet man var exempelvis en tandläkare har sin lokal så har man också bättre möjligheter till snabb vård - eller ännu bättre; akut tandvård.

Jämför priser hos tandläkare i- och kring Solna

Emellertid så finns det en möjlighet i Solna som inte finns på samma sätt i samband med en flytt i en mindre stad. Närheten till Stockholm och alla andra områden och förorter gör att det finns en ekonomisk relevans i exempelvis en fråga om vilken tandläkare du ska välja. Detta förklaras av konkurrens och det kan sammanfattas genom en enda mening: tandläkare har fri prissättning. Det första folk tänker på är att denna fria prissättning är av ondo och där priserna pressas uppåt.

Det är vanligt - men det gäller inte riktigt i Stockholm där den höga konkurrenssituationen istället fått motsatt effekt och där priserna i många fall sjunkit. Det kan handla om ganska många hundralappar i slutändan. Därför är att ingen dum idé att vara lite mer flexibel gentemot sin tandläkare och byta med jämna mellanrum. Flyttar du från Årsta till Solna så finns det inget värde i att hålla dig fast vid samma tandläkare om du får ett bättre pris - och samma typ av kvalitativ vård hos en annan i Solna. Kolla upp det i samband med flytten. Solna Dental är ett alternativ att kolla upp.

Botox, fillers och en tandblekning till bra priser

Just tandläkare kan dock vara speciellt sett till hur känslig man är i munnen. I vissa fall kan det vara värt att betala extra för en tandläkare som vet vem man är, hur historiken ser ut och hur pass känslig man är i munnen. Det vi menar är att det dock finns möjligheter. En tandläkarmottagning erbjuder dessutom mer än bara behandlingar för dentala problem.

Numera kan man även genomföra behandlingar med botox, fillers och exempelvis tandblekningar hos vissa tandläkare. Där kan det verkligen löna sig att jämföra priser; detta då kostnaden kan skilja rejält mellan olika mottagningar.

Flyttstädning i Solna gör flytten roligare

19 nov 2018

Är det dags att flytta? Då har du antagligen väldigt många olika tankar i huvudet just nu. Dels drömmar om vad flytten kommer att innebära, med extra rum, närhet till jobb och skola, men också kanske en viss oro inför själva flytten och allt vad den innebär. För de flesta är en flytt en blandning av glädje och stress. För dig som bor i Solna och ska flytta har vi dock ett tips på hur du kan göra flytten betydligt mindre ansträngande – anlita en flyttfirma för att få hjälp med flyttstädningen.

Att ta hjälp med flyttstädning är alltid en god idé, men för den som bor i Solna är det nästan ett måste. Här finns nämligen gott om professionella flyttfirmor, vilket innebär att konkurrensen är hög och priserna låga. Flyttstädning ger ju dessutom rätt till RUT-avdrag, så sett till den tid man tjänar är flyttstädning en självklar investering.

Tusentals flyttar varje år

Solna är en levande kommun, och här sker tusentals flyttar varje år. Folk flyttar hit, och folk flyttar härifrån. För varje flytt krävs en flyttstädning, och då många har insett hur mycket tid och kraft man sparar genom att ta hjälp med flyttstädningen har allt fler städfirmor satsat på att ha flyttstädning som sin specialitet. Det gör att det oftast är väldigt lätt att boka in en flyttstädning i Solna, även med kort varsel. Dessutom är städfirmorna proffsiga och väldigt serviceinriktade, ett måste för den som vill hålla sig långt framme i konkurrensen och skaffa sig ett gott rykte.

En flytt innebär mycket arbete

En flytt börjar flera veckor innan själva flyttdagen. Det är mycket som ska fixas och planeras. Att packa allt är ett jätteprojekt i sig, och något man bör sätta igång med så snart man kan, det tar alltid länge tid än man tror. En god idé kan vara att börja med att rensa ur och tömma vind och källare och förvara grejerna i kartonger i vardagsrummet. Utöver packningen måste man adressändra, kontakta elbolag, försäkringsbolag och alla andra man är kund hos. Lastbil måste bokas om man inte anlitar flytthjälp, och eventuell hjälp av vänner bokas in.

Stora krav på flyttstädning

När så flyttdagen kommer är det bärande och koordinering för hela slanten. Det är ett roligt, men stressigt och utmattande arbete, och när allt till sist är klart och den sista kartongen eller krukväxten burits ut ur lägenheten, ja då måste man sätta igång och flyttstäda.

En flyttstädning är inte vilken städning som helst, den fordrar att lägenheten är fullständigt fri från smuts och damm, och endast naturligt slitage får förekomma. Det är ett arbete som tar tid, oftast en hel dag, och ingenting får glömmas. De som flyttar in kommer med största sannolikhet att granska städningen noga och anmärka på minsta slarv. Det är i det läget man inser att man borde ha kostat på sig att anlita en städfirma för flyttstädningen.

Enkelt och skönt att få hjälp med flyttstädning i Solna

En professionell städfirma i Solna kirrar flyttstädningen på några timmar, och uppfyller alla de krav som överenskommits i kontraktet. Vanligtvis följer man vid ett standardkontrakt de riktlinjer för flyttstädning som mäklarsamfundet upprättat, men även andra checklistor förekommer. Huvudsaken är att säljare och köpare är överens om vad som ska ingå. Professionell flyttstädning gör lägenheten skinande ren och redo att övertas av nästa ägare, samtidigt som du kan ägna din tid och kraft åt att komma i ordning i den nya bostaden. Ett oslagbart sätt att göra flytten lättare och roligare. Läs mer om flyttstädning som du kan få i Solna på: http://www.flyttstädningsolna.nu.

Försenad inflytt - rätt till ersättning?

7 nov 2018

Vid köp av en nyproducerad lägenhet så lägger man först en handpenning och därefter så väntar man, och så väntar man och så väntar man ytterligare lite grann. Detta trots att man klart och tydligt fått ett besked där det står att inflyttning ska ske på ett givet datum.

Byggbolag har sällan respekterat detta - de har kunnat flytta på datum för inflytt lite hur som helst då det vetat om att det inte gör så mycket; trycket efter bostäder är så pass stort att många privatpersoner vackert accepterar den väntetid som krävs - utan att ställa till bekymmer. Något som man bör göra. Ett skrivet inflyttningsdatum är inget förslag - det handlar om ett avtal. Det här gäller idag, mer än någonsin tidigare.

Kontakta en advokatbyrå

Det som skett nu är att spelplanen kommit att ändras. En dom för några veckor sedan borde ha orsakat viss panik i leden hos de större byggbolagen. En lång historia kort här: en kvinna kontaktade en advokatbyrå efter att hennes tillträde till en nyproducerad bostad i Stockholm blivit försenad; fallet togs upp i Tingsrätten och kvinnan vann målet.

Det innebar att hon kunde säga upp sig från bostaden, få sin handpenning återbetald och där byggbolaget tilldömdes att betala kostnaden för hennes advokatbyrå och för övriga kostnader i rättegången. Det talande i den här domen var att förseningen “endast” handlade om sex veckor.

Av hävd då är den förseningen något som många räknar med - och vackert accepterat. Men nu finns alltså en prejudicerande dom att ta hänsyn till. Den kommer utan tvekan att innebära en hel del. Dels så kan du som privatperson också kontakta en advokatbyrå vid försenat tillträde i en nyproduktion och exempelvis kräva avdrag på årsavgiften, sänkt hyra eller en lägre köpeskilling och dels så kan du alltså göra som kvinnan och häva ditt köp. Det här betyder mer än många verkar förstå.

Spiken i kistan för alla spekulationsköp?

Att detta skedde i Stockholm är definitivt ingen slump. Det är nämligen där de rena spekulationsköpen av nyproduktioner varit en del av marknaden. En person betalar en handpenning för en nyproducerad bostad - men har inga ambitioner att flytta in. Istället så sitter personen och väntar in datumet för inflytt varpå han sedan säljer bostaden för en betydligt högre summa än vad han betalat själv.

Detta har gjort många rika - men det har också manipulerat marknaden. Det som visat sig nu - då priserna är på väg att sjunka - är att efterfrågan för nyproduktion inte alls är lika hög som många byggbolag räknat med. Ponera då att flera personer kontaktar en advokatbyrå för att bli av med sin nyproduktion som en följd av försenad inflytt - och alltså har goda möjligheter att få rätt.

Byggbolagen kommer då att sitta på en massa dyra lägenheter som ingen kommer att ha råd att köpa; Stockholm kommer att bli framtungt och ha för många dyra bostäder, och på tok för få hyresrätter. Det kan innebära att en bubbla - som många siat om - kan brisera. Allt som en följd av att en kvinna valde en advokatbyrå som en följd av en försenad inflytt. För något år sedan hade det här varit en ren axelryckning.

Idag är det nog många byggherrar som står med piskan och försöker öka på produktionstakten: man har inte råd att köparna kan ta den “lätta” vägen ut. I grund och botten är det bra. Ett datum ska hållas och respekteras. Lite eld i baken är kanske det som behövs för att hålla det byggtempo man lovat.

https://www.salmipartners.se/ är en advokatbyrå som kan hjälpa till med allehanda ärenden.

Flyttstädning är jobbig - men obligatorisk

19 okt 2018

Om man ska sammanfatta en flytt rent känslomässigt så handlar det ofta om en bergochdalbana. Först så är man rejält positiv – man ska äntligen få flytta in i den nya bostaden och man ska äntligen få påbörja ett nytt kapitel i livet. Därefter så kommer en liten dipp som innebär att man måste börja flytta, med allt vad det innebär i form av packning, bärande, transport, bärande och uppackning av alla saker.

Den stora dippen dock, den kommer i samband med att man inser att man måste återvända till den gamla bostaden för att genomföra en flyttstädning.

Efter en flytt så har man ansträngt sig väldigt mycket rent fysiskt och man har även pressats rent mentalt – det handlar mycket om stress. Dessutom så är man väldigt nära målet och man vill börja komma på plats. Att där och då inse att man måste sätta en prick över i:et och genomföra en flyttstädning är – för många – rent av övermäktigt; något som leder till att man fuskar eller struntar i den.

Du visar respekt genom att städa

Det kan i sin tur leda till att man tvingas betala ersättning – vite, snarare – till de som står redo att flytta in. Den summan ska täcka ett akutjobb från en städfirma och den är också att anse som väldigt viktigt. Frågar du oss så tycker vi gott att den summan kunde varit betydligt högre. Struntar du i en flyttstädning av din gamla lägenhet i Sollentuna så tar du också ett aktiv beslut som innebär att du helt och hållet struntar i andra personers känslor – i det här fallet de nya ägarna.

Ägarna som själva – på samma sätt som du – har genomlidit en flytt och som bara har en önskan om att snabbt få komma på plats i den nya lägenheten i Sollentuna: en önskan som du, genom att strunta i din flyttstädning förvägrat dem. Att fuska med – eller strunta i flyttstädning är att visa bristande respekt för sina medmänniskor. Det ska också kosta, anser vi.

Bättre att själv ta hjälp

Det bästa är att man inse att A) en flyttstädning alltid måste göras och B) att den inte nödvändigtvis måste utföras på egen hand. Det går utmärkt att anlita en städfirma för ändamålet och speciellt lönsamt är det att göra så i dagsläget. I och med att du idag kan använda ditt rut-avdrag så kan du också dra av halva kostnaden för arbetet. Det gör en enorm skillnad i slutändan. Taket för rut-avdraget ligger på 25.000 kronor per år per person.

Många verkar ha svårt att motivera till vad detta ska användas och låter det därför förfalla och brinna inne. Vårt råd är att man – om man ska flytta – ser till att lägga pengarna på den flyttstädning som alltså måste göras. I vissa fall är det bättre att köpa sig fri - särskilt om summan i fråga inte alls är så hög. Här kan du läsa mer om hur du kan anlita en flyttstädning i Sollentuna.

Flyttstädningen är obligatorisk

24 sep 2018

Vid en flytt så har man ett ansvar som ligger i att den som står näst på tur - köparen - kan flytta in direkt och utan några dröjsmål. Man köper en bostad i befintligt skick så det innebär inte att du måste hålla på att reparera olika saker, måla om, fixa golvet eller byta exempelvis köksluckor. Det innebär heller inte att du måste spackla igen alla hål efter hyllor, tavlor och andra vägghängda föremål - men det är naturligtvis en trevlig gest att göra så (det tar inte så himla lång tid och det underlättar om efterkommande ska måla om, vilket är troligt).

Att förbereda en flytt som flyttande innebär på det stora hela att man städar ur bostaden och detta ska ske på ett gediget sätt. En flyttstädning måste alltid göras och om man fuskar med en sådan så kan man också drabbas av krav på ersättning.

Ett råd är att man tar professionell hjälp och anlitar en städfirma. Mycket kan nämligen sägas om en flyttstädning, men särskilt lätt är det inte. Dels så ska allt städas och dels så har man fokus på annat i form av sin nya bostad. Det brukar vara värt att ta professionell hjälp med denna del av flytten.

Ska du flytta in i bostaden?

Om det är du som ska flytta in då? Här kan du faktiskt använda det senare som en liten del av din förhandling. Det vill säga - föreslå säljaren att sänka köpeskillingen lite mot att du själv tar hand om flyttstädningen.

Varför ska jag städa in mig - hur kan lite pengar få mig att genomföra ett så pass stort och tidskrävande projekt ännu en gång (du har ju flyttat och städat själv också förmodligen)? Det finns en anledning till att vi föreslår detta. Du kommer nämligen aldrig att få en bättre chans att renovera vissa saker och här är golvet ett väldigt talande exempel.

Slipa golven innan du flyttar in

Golven nöts hela tiden och de kräver omsorg. Troligt är att golven i din nyköpta bostad i Stockholm har vissa skador på ytan - tunga möbler, tappade saker, fläckar och så vidare. Vårt förslag är att du anlitar en golvläggare och låter denne genomföra en golvslipning innan du flyttar in. Om du väntar och låter en golvläggare slipa golven efter något år så kommer det att bli betydligt jobbigare.

Detta av den enkla anledningen att du då hunnit bära in dina möbler. En golvläggare kanske behöver en dag på sig för att slipa dina golv i Stockholm och det handlar om en dags arbete som verkligen kommer att göra skillnad. Dina golv blir som nya och får - tack vare ytbehandlingen - en helt ny lyster och glans.

Pengarna som du får genom den sänkta köpeskillingen täcker en del av kostnaden för en golvläggare. Det fina är att en sådan även går att använda rot-avdraget för och där du genom detta kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden.

Vi skulle definitivt säga att det finns ett värde i att renovera innan man flyttar in. Det kan handla om golven, likväl som att måla om. Det är lättare att genomföra sådana projekt i en tom bostad än i en fullt möblerad. Ta den chansen!

Vilken mäklare väljer du?

6 aug 2018

Stockholm och den bostadsmarknad som funnits där har under några år gått från varm, till het och vidare till glödhet. Det har inneburit att de som tagit sig i på marknaden i rätt tid haft en stor vinst att hämta. I synnerhet om man hunnit med att köpa och sälja några gånger och därigenom byggt upp en ganska rejäl buffert att stoppa in i nästa objekt.

En talande sak i sammanhanget har varit att det i Stockholm varit möjligt att göra en så kallad bostadskarriär. Genom att äga en bostad så har man kunnat sälja denna med vinst. I många fall utan att ens flytta in. Man betalar en handpenning för en nyproduktion, man väntar i byggnationen och så säljer man då allt är klart - till en rejäl vinst. En omöjlighet i de flesta andra städer - fram till nu: en realitet i Stockholm.

Orättvist? Till viss del, men luckorna fanns och gick att ta sig igenom. Kudos till de som hittade dem. Något som dock inte alls fungerar idag. Köp av bostäder i ett rent spekulativt syfte är nästintill omöjligt att göra.

Marknaden har blivit ljummen

Den glödheta marknaden är nämligen av allt att döma dock ett minne blott. Idag kan du inte lägga ut din bostad till försäljning och räkna hem pengarna. Nej, det tydliga som skett är att priserna dalat över hela Stockholm. Förmodligen till en mer rimlig nivå, men inte desto mindre: du riskerar att få mindre betalt för din bostad än vad du kanske köpte den för (givet när köpet genomfördes förstås).

Ett sätt att nå ett högre slutpris är att välja rätt mäklare. Aldrig tidigare har valet av mäklare haft så stor betydelse som idag. Vi tänkte ge några konkreta exempel på vad du ska eftersöka - och vad du ska undvika - hos en mäklare i dagens Stockholm.

Eftersök:

 • Erfarenhet: Vem som helst kunde sälja en bostad med vinst för något år sedan. Många mäklare täljde guld med smörkniv. Deras jobb handlade mer om att dra till sig nya klienter än att fokusera på det viktiga: att sälja varje bostad till ett så bra pris som möjligt och behandla varje objekt some tt unikt sådant. Det måste man göra idag. En mäklare måste återgå till arbetets rötter och väljer du en som har erfarenhet och som tillhör en större byrå så ger du dig också bättre odds. En sådan vet vad som krävs - även då tiderna är lite sämre.
 • Mervärde: vad får du för dina pengar? Det krävs lite mer ansträngning idag - hur pass mycket är du beredd att göra? om din mäklare erbjuder dig homestyling och där stylisten ger tips om att måla om - väljer du att göra det så? Om mäklaren råder dig att byta köksluckor, tar du den investeringen? Kort sagt: litar du på din mäklare? Det handlar om att tryggt falla bakåt och veta att du kommer att mötas av en mjuk landning. En skicklig mäklare vet vilka kanaler som ska användas, han vet vad som säljer och vilka investeringar som kan ge en större avkastning sett till slutpriset.

Undvik:

 • Lycksökarna: Det finns mäklare som lovar väldigt brett, men som håller väldigt tunt. De garanterar dig ett högt slutpris, de lovar dig en rejäl avkastning och de är beredda att arbeta som dårar för att hjälp just dig. Sedan upptäcker du att de är svåra att få tag på, att de har slarviga visningar, att bostadsannonsen inte alls speglar din bostad och att mäklaren knappt bryr sig. Välj bort!
 • Fuskarna: Branschen har dragits med problem. Problem som bestått i att många mäklare använt sig av oärliga metoder och rent fulspel för att sälja. Det är faktiskt en bidragande orsak till varför priserna blev så extremt höga under en period. Fusket kan ha skett genom riggade budgivningar - en kompis kompis deltar i en budgivning enbart med syftet att driva upp priserna - och det kan ha skett genom för låga utgångspriser. Sätter man ett lägre pris så kommer det att locka spekulanter, det leder till en budgivning som i sin tur leder till ett rekordpris (förhoppningsvis). Här ska vi tillägga att en uppryckning skett - flera mäklare har prickats - men att du bör vara försiktig och inte bidra till att fusket återkommer.

https://www.edwardpartners.se är en etablerad mäklare i Stockholm som vi kan rekommendera.

Flytt de luxe

3 aug 2018

Är det dags att flytta? När hösten närmar sig ska många flytta av olika skäl; det kan vara för studier, för nya jobb, för att man blir fler, eller färre. Oavsett orsaken som ligger bakom flytten, innebär det många praktiska saker som ska lösas, saker som ska packas och möbler och lådor som ska flyttas. Sedan måste man göra den viktiga flyttstädningen. Med de utökade Rut-tjänsterna som man kan få reducerat pris på alla sorts flyttjänster ger det utrymme för en mer praktisk och lyxig flytt. Även för de som inte är jätterik. Här listar vi vilka tjänster som du kan anävnda dig av för en mer smidig flytt.

Flytta med flyttfirma

Man kan få göra Rut-avdrag för att anlita en flyttfirma som kommer och hämtar alla sakerna, transporterar dem dit du ska flytta och har allting på plats när du kommer till din nya bostad. Du får packa själv och sortera allt som du behöver sortera, göra dig av med och det som du vill behålla. Den som gillar att packa (jo, det finns sådana) är det en lisa att få göra det. Då får du möjlighet att gå igenom alla dina tillhörigheter. Ska du behålla soppterrinen från moster? Hur gör du med fåtöljen från mammas hem? Ska du behålla den gamla sängen, eller köpa ny? Allt det får du ta ställning till i lugn och ro medan du packar alla dina saker.

Flytta med flyttfirma med allt inkluderat

Vill man inte göra den stora sorteringen, utan vet att du vill ha allt pick-och pack med dig till den nya bostaden, kan anlita en flyttfirma som kommer och packar alla dina saker åt dig, flyttar dem och till och med packar upp alla sakerna innan de ger sig av till nästa bohag som ska flyttas. När de väl har hämtat alla sakerna, kommer flyttstädarna och flyttstädar allt åt dig. Det är ren och skär lyx, då du ger nyckeln till företaget, som sedan lämnar den till rätt person när allt är klart. Det är riktigt lyxig flytt. Med Rut-avdraget får du ner priset och betalar bara hälften av priset.

Flytta och renovera

Många vill renovera innan de flyttar in i den nya bostaden, behöver först renovera innan alla sakerna flyttas in. Då kan en magasinering till exempel i Stockholm, vara på sin plats. På det sättet kan du visserligen flytta sakerna ur den gamla bostaden, men behöver inte ha dem på det nya stället medan du renoverar den nya bostaden. Läs mer här om hur du kan få en magasinering i Stockholm medan du renoverar: http://www.magasineringstockholm.net.

Bergvärme att föredra när du letar hus i Stockholm

19 jul 2018

När man är på husjakt har man ofta en lång lista på saker som ska stämma för att man ska veta att man har hittat drömkåken. Läget är viktigt, det kanske ska finnas balkong, det måste så klart finnas tillräckligt många sovrum, kanske en trädgård. Mindre vanligt är att man tänker på hur huset är uppvärmt. Men med tanke på att just uppvärmningen ganska omgående blir en ganska central fråga för nyblivna husägare kan det vara läge att även föra upp önskad uppvärmningstyp på listan över viktiga kriterier.

Gamla sätt att värma upp hus

Ett hus kan värmas upp på många sätt. Förr i tiden var det vanligaste sättet att elda med olja i en värmepanna i källare. Uppvärmt vatten fördes sedan ut i huset till radiatorer som värmde upp luften. Olja är numera dyrt och mycket skadligt för miljön. En värmepanna kan också drivas med till exempel el, ved eller pellets, som är lite bättre för miljön men ändå har sina nackdelar. En annan lösning som förekommer i hus är att ansluta sig till ett fjärrvärmenät. Varmvattnet leds då till huset från en fjärrvärmeanläggning.

Värmepumpar är den moderna lösningen

Den absolut vanligaste lösningen för nybyggda hus är dock värmepumpen, och i Stockholm liksom i större delen av landet är det bergvärmepumpen som är det billigaste och effektivaste uppvärmningssättet. Bergvärme är miljövänligt och kostar knappt någonting när man väl har installerat det. Har man ett befintligt vattenburet system med radiatorer är det heller inga större svårigheter att byta ut den gamla pannan mot en värmepump.

Utvinner energi ur berget

En bergvärmepump utvinner värme ur den solenergi som finns lagrad i berggrunden. För att utvinna värme ur berggrunden måste ett mycket djup och mycket smalt hål, en så kallad energibrunn, borras i trädgården. Denna brunn fylls sedan med grundvatten och ner i hålet sticker man en kollektorslinga som leder upp värme till huset där värmepumpen tar emot den. Värmepumpen förstärker den lilla värme som utvunnits och skickar den vidare till det vattenburna uppvärmningssystemet i huset.

Utväxlingen hos en modern värmepump är helt otrolig och det gör att bergvärme ofta  kan fungera som enda värmekälla året om, även om vintern är onormalt kall. I Stockholm med sina milda vintrar är det inga svårigheter för en bergvärmepump att klara värmeförsörjningen året om.

Dyrt att installera, billigt i drift

Den initiala kostnaden för bergvärme är hög. Både att borra och att införskaffa och installera en bergvärmepump är dyrt. Men efter det har man knappt några kostnader alls för uppvärmning. Det är därför det blir så oerhört fördelaktigt att köpa ett hus där bergvärme redan är installerat och fungerar. Man kommer till ett hus där de stora investeringarna för uppvärmning redan är gjorda och det som återstår är bara att njuta av resultatet.

Bergvärme på önskelistan

Skriv upp bergvärme som ett måste på din önskelista när du letar hus i Stockholm. Som nybliven husägare slipper du krångla med en trilskande värmepanna som slukar pengar och förstör miljön. Du slipper också höga elräkningar utan kan lägga pengarna på roligare saker. Att ha den vetskapen redan vid inflyttningen kanske till och med kan vara värt ett lite sämre läge eller en lite för liten balkong?

Du kan läsa mer om bergvärme här.

← Äldre inlägg