Flyttips

Allt du behöver veta när du ska flytta

Flyttfirma priser - vad kostar flyttfirman?

Vi rekommenderar, som vi tidigare varit inne på, starkt att du anlitar en professionell, serviceinriktad och erfaren flyttfirma när du ska byta bostad.

Flyttbranschen är en stor och konkurrensutsatt bransch i dag, det finns mängder av företag som är verksamma inom området i Stockholm och hela Sverige. Tänk på att jämföra priser innan du väljer vilken flyttfirma du tänker anlita. Det går idag lätt att få en offert på internet. Det kan också vara bra att fråga om och kolla upp referenser, så att du minskar risken att råka ut för en mindre nogräknad firma som slarvar med dina tillhörigheter.

Men vad bör det kosta och hur bestämmer firmorna priset för sina tjänster? Prissättningen är baserad på flera parametrar.

Flyttfirma priser - vad påverkar?

  • Hur mycket ska flyttas?

Flytten kostar självklart olika beroende på hur mycket som ska flyttas. Ett företag med 100 personer blir förstås en dyrare historia än en privatperson som lämnar en liten lägenhet. Viktigt är här att vara tydlig i kommunikationen med flyttfirman: det ska inte finnas några tveksamheter rörande hur stor flytten är och hur många personer den berör.

  • Tid och plats påverkar priset

Sker flytten på en helg kan du i normala fall räkna med att det kommer bli dyrare. Arbetskostnaden för flytt lär också bli högre om du flyttar i Stockholm, Göteborg eller Malmö, på landsbygden lär det bli lite billigare. Oavsett var du bor så kan du tjäna på att matcha firmorna mot varandra och begära ut referenser från tidigare kunder.

  • Timpriset avgör kostnaden vid flytten

Flyttfirmor tar oftast betalt per timme, normalt kan timpriset ligga mellan 350 och 500 kronor i omkostnad för en flyttarbetare och en bil. De flesta firmor erbjuder ett lägre pris om du anlitar flera anställda från samma firma. Med de ovanstående priser skulle alltså en flytt på åtta timmar där du anlitar två ”flyttgubbar” skulle alltså kosta runt 4000 kronor och uppåt, plus eventuell milkostnad för transporten. Bäst chans att få lägre timpris är om du begär in offert från ett flertal olika flyttfirmor.

  • Särskilda behov

Oväntade saker på flyttdagen kan ofta skapa friktion mellan kund och flyttfirma. Därför är det mycket bra att vara tydlig om det finns behov av något annat än bärande av flyttkartonger. Exempelvis är det en stor fördel om du på förhand meddelar om det finns något extra ömtålig och dyrbart eller något riktigt tungt, som ett kassaskåp eller ett stort piano, i bohaget. Då kan du i vissa fall få betala en tilläggsavgift, men den blir oftast lägre om specialtjänsten är avtalad på förhand.

  • Du kan ställa krav på flyttfirman

Det finns en del saker som du kan få ”på köpet” när du anlitar en flyttfirma. Du kan ställa krav på att firman är ordentligt försäkrad. Vill du vara säker, kolla upp företagets försäkringsuppgifter. Annars är risken stor att du står med stora ekonomiska problem om en olycka är framme. Var också tydlig med att få veta om flyttmaterial (kartonger och annat packmaterial med mera) ingår i priset. Viktigt är också att du är tydlig med vilken tid som flytten ska dra igång. Här kan det vara fördelaktigt att skriva på ett avtal i god tid innan arbetet startar. Men då gäller det också för dig att vara ”i startgroparna” vid den avtalade tidpunkten för flytt.