Flyttips

Allt du behöver veta när du ska flytta

Bör man kolla upp fastighetsförvaltning innan man flyttar?

Bör man kolla upp fastighetsförvaltning innan man flyttar? Att köpa en bostadsrätt idag innebär en investering som nästan utan tvekan är den största man gör i livet. I synnerhet gäller detta om man bor i en större stad där Stockholm är det tydligaste exemplet. Att betala extremt mycket pengar utan att först undersöka vilken BRF man blir medlem i är att ta en onödig risk. Därför bör man också kolla upp fastighetsförvaltning innan man flyttar.

Stockholm är en extrem stad sett till priserna för bostäder. Alla har förutspått - och gjort det i flera, flera år - att marknaden ska mättas och till och med att en bubbla står inför att brista. Trots detta ser man ändå hur priserna hela tiden ökar och når nya toppnoteringar - över hela staden.

Står man inför att köpa en bostadsrätt i Stockholm så kan man lätt drabbas av en fartblindhet. Man budar på olika lägenheter, man lägger bud utan att tänka på att det handlar om pengar och man spekulerar utan att egentligen ha kött på benen. Man går på en visning - man budar - och har man tur så vinner man också budgivningen. Det skapar problem.

Undersök fastighetsförvaltning i Stockholm innan

Att man bör kontrollera bostadsrättsföreningen innan är en självklarhet. Hur ser ekonomin ut? Vilka större projekt planeras - och vilka sådana har man nyligen utfört? Att exempelvis se vilken partner som finns gällande fastighetsförvaltning i Stockholm är inte att dra saker och ting för långt - det är att säkerställa att den affär man står inför att göra är trygg och säker. Om en förening har dålig ekonomi så kan detta innebära ökade kostnader för dig på sikt i form av en högre års- och månadsavgift.

Om man däremot har en partner för fastighetsförvaltning som ligger i framkant och som har spännande investeringar på förslag så är detta mer intressant. Det kan komma att sänka dina kostnader på sikt - och samtidigt höja värdet på din bostad i framtiden. Detta kan exempelvis innebära investeringar i ny energi, laddstolpar, nya elsystem och andra detaljer som sänker kostnaderna och som samtidigt också ligger rätt i tiden sett till miljön.

Anlita alltid en besiktningsman innan

Du som köpare har en undersökningsplikt. Att konflikter och tvister gällande Dolda Fel ständigt blossar upp är inte enbart säljarens fel. Till mångt och mycket så bär även köparen ansvaret för detta som, genom att negligera sin undersökningsplikt, också tar en onödig risk.

Att exempelvis en badrumsrenovering skett innebär inte att den utförts på ett fackmannamässigt sätt. Genom att anlita en extern besiktningsman så kan man upptäcka brister i tid och därigenom också spara pengar. Antingen genom att helt avstå köpet - eller genom att förhandla om ett nytt slutpris med säljaren.

Vår poäng är att man ska vara på det klara med att ett bostadsköp alltid innebär en risk. Ju fler saker man undersöker och kollar upp innan - desto mindre blir riskerna i slutändan.

12 Oct 2021