Bergvärme att föredra när du letar hus i Stockholm
När man är på husjakt har man ofta en lång lista på saker som ska stämma för att man ska veta att man har hittat drömkåken. Läget är viktigt, det kanske ska finnas balkong, det måste så klart finnas tillräckligt många sovrum, kanske en trädgård. Mindre vanligt är att man tänker på hur huset är uppvärmt. Men med tanke på att just uppvärmningen ganska omgående blir en ganska central fråga för nyblivna husägare kan det vara läge att även föra upp önskad uppvärmningstyp på listan över viktiga kriterier.
Gamla sätt att värma upp hus
Ett hus kan värmas upp på många sätt. Förr i tiden var det vanligaste sättet att elda med olja i en värmepanna i källare. Uppvärmt vatten fördes sedan ut i huset till radiatorer som värmde upp luften. Olja är numera dyrt och mycket skadligt för miljön. En värmepanna kan också drivas med till exempel el, ved eller pellets, som är lite bättre för miljön men ändå har sina nackdelar. En annan lösning som förekommer i hus är att ansluta sig till ett fjärrvärmenät. Varmvattnet leds då till huset från en fjärrvärmeanläggning.
Värmepumpar är den moderna lösningen
Den absolut vanligaste lösningen för nybyggda hus är dock värmepumpen, och i Stockholm liksom i större delen av landet är det bergvärmepumpen som är det billigaste och effektivaste uppvärmningssättet. Bergvärme är miljövänligt och kostar knappt någonting när man väl har installerat det. Har man ett befintligt vattenburet system med radiatorer är det heller inga större svårigheter att byta ut den gamla pannan mot en värmepump.
Utvinner energi ur berget
En bergvärmepump utvinner värme ur den solenergi som finns lagrad i berggrunden. För att utvinna värme ur berggrunden måste ett mycket djup och mycket smalt hål, en så kallad energibrunn, borras i trädgården. Denna brunn fylls sedan med grundvatten och ner i hålet sticker man en kollektorslinga som leder upp värme till huset där värmepumpen tar emot den. Värmepumpen förstärker den lilla värme som utvunnits och skickar den vidare till det vattenburna uppvärmningssystemet i huset.
Utväxlingen hos en modern värmepump är helt otrolig och det gör att bergvärme ofta kan fungera som enda värmekälla året om, även om vintern är onormalt kall. I Stockholm med sina milda vintrar är det inga svårigheter för en bergvärmepump att klara värmeförsörjningen året om.
Dyrt att installera, billigt i drift
Den initiala kostnaden för bergvärme är hög. Både att borra och att införskaffa och installera en bergvärmepump är dyrt. Men efter det har man knappt några kostnader alls för uppvärmning. Det är därför det blir så oerhört fördelaktigt att köpa ett hus där bergvärme redan är installerat och fungerar. Man kommer till ett hus där de stora investeringarna för uppvärmning redan är gjorda och det som återstår är bara att njuta av resultatet.
Bergvärme på önskelistan
Skriv upp bergvärme som ett måste på din önskelista när du letar hus i Stockholm. Som nybliven husägare slipper du krångla med en trilskande värmepanna som slukar pengar och förstör miljön. Du slipper också höga elräkningar utan kan lägga pengarna på roligare saker. Att ha den vetskapen redan vid inflyttningen kanske till och med kan vara värt ett lite sämre läge eller en lite för liten balkong?
Du kan läsa mer om bergvärme här.
Andra inlägg
- Ta hjälp med flytt och städ när tiden inte räcker till
- Smidiga flyttar med en flyttfirma i Kristianstad
- Anlita en flyttfirma i Göteborg – för en enkel och bekymmersfri flytt
- Så fixar du smart förvaring med begagnade hyllställ
- Flyttfirma i Kristianstad – mer än bara ett lyft
- Slipp stressen genom att anlita en flyttfirma i Stockholm
- Flyttfirma Lund - var noga med valet
- Kontorsflytt - vanliga frågor inför flytten
- Dödsbo i Stockholm - Effektiv hjälp under känsliga stunder
- Takläggare i Stockholm ser vyer och hjälper dig