Flyttips

Allt du behöver veta när du ska flytta

Dolda fel – husköparens mardröm

När det börjar kännas för trångt om saligheten, när familjen växer, när du skaffat dig en hobby som kräver utrymme – ja, då är det dags att tänka på att skaffa hus. I ett hus kan en familj bre ut sig, och känslan är verkligen helt annorlunda mot ett lägenhetsboende. Inga grannar som störs eller blir störda, och när du stiger utanför dörren är det i din egen trädgård du befinner dig. Har du tänkt grilla till kvällen? Trevligt, och verkligen skönt att inte behöva sitta och hårdbevaka grillen från klockan två på eftermiddagen för att den inte ska bli upptagen av grannens femton glada kompisar.

Inget för den late

Varsitt eget rum till barnen, plus ett hobbyrum till musik, snickerier, biljard eller vad som nu är din största passion. Allt är möjligt i ett hus och för många är det verkligen det slutgiltiga målet. Men, det ska också sägas, att ha hus innebär en hel del jobb. Man ska gärna vara en smula händig, och framför allt, tycka att det är kul att fixa och trixa och hålla koll på detaljerna. I ett hus är det verkligen alltid något som behöver ses till, och om du är typen som hellre slappar i soffan på kvällar och helger så är husboende antagligen ingenting för dig.

Mycket roligt att fixa, men...

Den typiske husägaren är en ganska aktiv person som ogärna sitter still och ständigt vill ha någonting att pyssla med. Pannan krånglar i källaren, perfekt. Trädgårdslandet behöver rensas, underbart. Det mesta går att fixa med relativt enkla medel och en smula tålamod. Denna typ av boende främjar ett dynamiskt tänkande och en aktiv livsstil.

Det finns dock en företeelse som alltid kommer som en rejäl kalldusch även för den mest positive husägare – att upptäcka ett dolt fel i huset. Det kan vara felaktigt dragen el som plötsligt orsakar rökutveckling eller till och med en brand. Det kan också vara ett rör i marken som skarvats slarvigt och börjat läcka. Kriteriet är att felet inte kunnat upptäckas ens efter en noggrann besiktning av huset.

Du har undersökningsplikt när du ska köpa ett hus

Som köpare gäller det att själv undersöka om huset har några fel som inte kan ses vid ett första ögonkast. Du har undersökningsplikt. Har du inte utfört en noggrann besiktning av huset kan du inte klaga om du efter köpet upptäcker ett fel. När huset ska besiktigas är det alltid bäst att anlita en behörig besiktningsman som kan göra en professionell besiktning. Har besiktningsmannen inga anmärkningar finns det mycket liten risk för att huset skulle ha några dolda fel, så det är bara att börja buda.

Misstänker besiktningsmannen att det kan finnas ett fel på huset måste det undersökas noggrannare. Det kan gå så långt att man till exempel får riva en del av väggen för att kontrollera om det finns mögel eller fuktskador, eller gräva i marken för att upptäcka ett trasigt rör. Givetvis krävs då säljarens tillstånd. Får du inget tillstånd ska du inte bjuda på huset.

Svårt att upptäcka

För ett fel ska klassas som dolt krävs att varken säljaren eller köparen rimligtvis hade kunnat upptäcka det innan överlåtelsen. Mögel eller fuktskador kan sällan räknas som dolda fel eftersom de är relativt lätta att upptäcka med rätt mätinstrument. Med el och VVS är det svårare. Säljaren har också meddelandeplikt och måste alltid underrätta köparen om han känner till några problem med huset.

Om du upptäcker ett dolt fel efter inflyttningen ska du först anmäla det till säljaren. Om felet är så allvarligt att det har en negativ effekt på husets marknadsvärde kan du be om att få priset sänkt retroaktivt och en del av köpeskillingen återbetald. Går inte säljaren med på det är det bäst att du vänder dig till ditt försäkringsbolag, som då kommer att kontakta säljaren och inleda en förhandling. Du kan också kontakta en jurist inom fastighetsrätt för att fråga om råd.

Det är inte alltid lätt att få ett fel att klassas som dolt. Lyckligtvis är dolda fel också rätt ovanliga. Om du gör en grundlig besiktning av huset innan du börjar buda kan du känna dig relativt trygg.

17 Apr 2018