Flyttips

Allt du behöver veta när du ska flytta

Enkla steg för en lättare flytt

Har du köpt ny bostad i Norrköping? Grattis! Att flytta är roligt och inspirerande, men det kan också kännas lite överväldigande när man tänker på allt packande och fixande som ska hinnas med. Och inte minst - flyttstädningen. Ett tips är att du fokuserar på din nya lägenhet och hur du vill ha det där och kontaktar ett professionellt företag för hjälp med flyttstädningen. Här följer några enkla tips för en lättare flytt.

Planering

Kontakta städfirma och flyttfirma i god tid så att alla vet vilka tidsramar som gäller. Tänker du ta hjälp av vänner, se till att köpa in ordentligt med mat och dryck för att hålla humöret uppe och gå gärna igenom flytten med någon vän som kan hjälpa dig med koordineringen. Försök få ihop ett så stort gäng som möjligt så blir arbetet både lättare och roligare för alla inblandade.

Ska du hyra lastbil så boka den så snart du vet flyttdatum. Om du bor i eller flyttar till ett flerfamiljshus kan det även vara en bra idé att kolla om det är fler som flyttar in eller ut samma dag, i så fall kan det  vara bra att komma överens om tider.

Gör flyttanmälan hos Skatteverket i god tid så att folkbokföring och skatteuppgifter blir rätt. Skatteverket hjälper till med att sprida din nya adress till många myndigheter och företag, men vill du ha eftersändning av post får du beställa det mot en avgift hos Svensk adressändring.

Glöm inte heller att kontakta ditt försäkringsbolag och meddela att du byter bostad. Kolla även vad som gäller för bredband och telefoni i den nya bostaden.

Rensa ut

Att flytta innebär ett utmärkt tillfälle att rensa ut bland bohaget. Gå igenom vinds- och källarförråd i god tid och sortera ut sånt du inte vill ha med till den nya bostaden. Titta även igenom bostaden och se om det inte finns saker som du kan undvara. Sälj på Blocket eller kör till återvinningen. Det är en skön känsla att ”starta om på nytt” utan alltför mycket gammal bråte.

Packa

Viktigt här är att tänka på att inte packa för tungt! En flyttkartong full med böcker eller vinylskivor väger fruktansvärt mycket och är en rejäl humörsänkare på flyttdagen. Använd banankartonger till böcker och skivor och blanda gärna upp med lättare prylar.

Börja med att packa förrådsutrymmen i vind och källare, försök få ner så mycket som möjligt i kartonger. Montera isär hyllor och skåp så att de går lätt att bära. Gå sedan vidare med det i lägenheten som inte används ofta, till exempel böcker och skivor samt köksutrustning som inte används dagligen. Avsätt ett utrymme i vardagsrummet där ni staplar kartonger.

Ju närmare flytten du kommer packas det som inte är absolut nödvändigt för dagen. Glöm inte att märka noga, ett bra tips är att färgkoda kartongerna med avseende på rum. Underlättar för flyttfirman och gör flytten mycket smidigare.

Flytten

Sist av allt packar du en ”Första dagen”-låda, med allt som du kommer behöva de första dygnen i nya bostaden; kläder, en uppsättning tallrikar och bestick, hygienartiklar etc.

Om den nya bostaden ligger i närheten, åk dit kvällen innan och sätt upp belysning i alla rum, underlättar betydligt, särskilt vintertid.

Nu är du redo för din flytt, se till att få en god natts sömn och lycka till!

27 Sep 2017