Flyttips

Allt du behöver veta när du ska flytta

Få allt i ett paket vid flytten

Det är mycket att tänka på när man ska flytta, det är ju inte bara frågor om vart man ska flytta, även om det är den viktigaste frågan. En flytt kan vara bra ur många aspekter. Att flytta till en ny plats, kanske för att man blir fler i familjen och inte ryms längre i den gamla bostaden är nödvändigt. Eller så vill man "downsiza", flytta in i något mindre för att man kanske har utflugna barn och inte behöver lika stor bostad längre. Eller så vill man leva enklare, eller mer bekvämt och slippa klippa gräsmattor, buskar eller beskära träd och slippa skotta snö på vintrarna. Då kan en flytt in till centrum vara en stor fördel. Oberoende vad orsaken till flytten än är, är det många saker som måste ordnas innan flytten kan ske.

1. Packningen

Först ska man packa alla viktiga saker. Helst ska de ju heller inte gå sönder i flytten. Hur packar man känsligt porslin så att de inte skads i flytten. Hur packar man mosters fina vas i sammetslent porslin utan att det blir fula jack i kanten? Här rekommenderar vi att packa in det i mjukt toapapper och sedan placera den i en kartong så att det ryms mycket luft i kartongen innan du packar in den i en större packlåda. Eller så använder du gammalt tidningspapper som du först lägger om den känsliga vasen och knycklar till annat tidningspapper till små bollar som du placerar runt vasen i kartongen innan du placerar den i den större packlådan. På så sätt stöter den inte mot annat vasst i packlådan.

2. Flytten och transporten

När allt är packat är det egentligen bara transporten som ska ske från den ena adressen till den andra. Antingen aktiverar man tjocka släkten, vänner och grannar som hjälper till att bära soffor, sängar, hyllor och packlådor. Haken med det är, att då förväntar de sig ju i sin tur att få bärhjälp eller annan praktisk hjälp, när det är dags för dem att flytta, få hem tunga möbler eller vad de nu behöver hjälp med. Har man inte starka bekanta eller släktingar med stora muskler, bör man anlita en flyttfirma som kommer och gör det åt en.

3. Flyttstädningen

När allt är borta är det lättare att städa undan allt som visar att man har bott i bostaden. Då är det viktigt att i princip städa allt mellan golv och tak. Allt ska bort, inte bara möbler och kartonger, utan även smuts, fläckar och damm som gärna samlar sig om man bor på ett och samma ställe i flera år. Flyttstädningen ska ju också bli godkänd av de som flyttar in efter dig, eller av hyresvärden. Då är det mycket viktigt att städa så pass rent så att ingen kan anmärka på den.

4. Uppackningen

Till sist, återstår det roliga med själva flytten, eller inte. Många gillar inte att packa upp sina saker, eller så hinner man helt enkelt inte med det när man arbetar, har små barn eller i övrigt är en upptagen person. Då är det bra att kunna anlita ett flyttbolag i Uppsala, till exempel om det är till Uppsala man ska flytta. Googla "flyttfirma Uppsala", eller "flyttfirma Stockholm" om det är dit du ska flytta, för att få tag i en flyttfirma som kan genomföra hela flytten, från packning, uppackning, flyttstädning och flytt om du så vill. Lycka till! Här kan du läsa mer om flyttfirma i Uppsala på: http://www.flyttfirmauppsala.org.

9 Jan 2019