Flyttips

Allt du behöver veta när du ska flytta

Flytta från Uppsala till Gävle – 5 tips

Har du planer på att flytta från Uppsala till Gävle? Här följer fem råd för effektivare flytt både gällande tid och ekonomi.

Bostadsförtur – Det kommunala bostadsbolaget Gavlegårdarna har något som kallas för bostadsförtur. Detta skapades för att lättare få människor att flytta till staden. I städer med bostadsbrist händer det inte sällan att man hittar ett passande jobb men får tacka nej på grund av bostadsproblematiken. För att inte detta ska ske finns denna bostadsförtur. Det betyder i korthet att man kan få gå före i bostadskön och därmed lättare hitta bostad.

Flytthjälp från Uppsala eller Gävle – Om du tänkt anlita ett företag för flytthjälp kan du ta in offert från flyttföretag både från Gävle och Uppsala. Många utgår från att man måste höra med lokala företag men med tanke på transportsträckan kan företag lika gärna anlitas från den stad man ska till. Företaget kommer ändå att åka sträckan mellan Gävle och Uppsala två gånger.

Pressa priset på flyttstädningen – I likhet med att priset på flytthjälp kan pressas genom att företag jämförs från bägge orter så kan även priset på flyttstädning pressas på samma sätt. Det kräver däremot att det är samma företag som både utför flyttstädning och flytthjälp. Visserligen kan städföretag åka från Gävle, ner till Uppsala, för att utföra enbart flyttstädning men eftersom man då får betala för transporttiden brukar det inte vara ekonomiskt försvarbart.

Kom ihåg att välja ett företag som ger städgaranti på flyttstädningen. Annars kan du behöva åka tillbaka till bostaden i efterhand för att städkomplettera.

Det har blivit allt vanligare att städföretag erbjuder kompletta städ- och flyttjänster. Detta inte minst efter att RUT-avdraget även får användas för flytthjälp (något som det inte var från början). Självklart kan det vara smidigt att anlita samma företag för hela flyttprocessen men se alltid på slutpriset. Kanske är det billigaste alternativet att anlita ett företag för flyttstädning från Uppsala och själva flytthjälpen från ett företag i Gävle.

Magasinera – För att undvika dubbelt boende (därmed dubbla kostnader) kan magasinering vara ett alternativ. Då får du möjligheten att säga upp din befintliga bostad tidigare även om du inte har fått tillgång till den nya. Finns det vänner att bo hos någon vecka (eller vandrahem, B&B osv.) så kan flera tusen kronor sparas.

Pendla – Med ny motorväg och tätare tågkommunikation är det idag mycket lätt att pendla mellan Gävle och Uppsala. Det är både snabbt och bekvämt. Därmed kan flytten ske redan innan du hittat ett nytt jobb på ortet, förutsatt att det är till Gävle du strävar. Med tanke på bostadspriserna kan det till och med vara billigare att bo i Gävle och pendla till Uppsala än att bo i Uppsala.

3 Nov 2017