Flyttips

Allt du behöver veta när du ska flytta

Flytta till landet ger mer pengar i handen

Ska du flytta? Som vanligt är det många saker som man måste komma ihåg när det är dags för en flytt. Det är lätt att glömma små, men mycket viktiga detaljer i en flytt. Har du till exempel bokat flyttbil eller flyttfirma? Många firmor ger lägre priser om man kan tänka sig flytta i mitten av månaden i stället för i början eller slutet. Många vill flytta i slutet av månaden för att kunna bo på det nya stället och slippa betala dubbla avgifter; både för det nya och det gamla bostaden.

Att flytta liknar i mångt och mycket ett dominospel. Om den ena spelpjäsen rubbas, faller nästa och nästa spelpjäs. Om något sedan händer nästa spelpjäs, påverkas nästa och sedan nästa spelpjäs. Det måste klaffa så att någon flyttar in i din gamla bostad medan du flyttar in i en ny bostad, som i sin tur lämnas av någon annan. Därför kan det vara svårt att helt självständigt bestämma datum för när du flyttar in. 

Flyttar du in i ett nytt hus slutar dominoeffekten

Enda gången som det fungerar är om du flyttar in i ett helt nytt hus, som ingen har bott i tidigare. Då får du bestämma själv, men då är det också du som står för alla kostnader själv. Med friheten kommer högre kostnader också. I vilket fall, om det är så att du lämnar en bostad som någon annan ska flytta in i, bör man alltid städa och rengöra bostaden så att en blir så attraktiv som möjligt för den som övertar bostaden. Skulle du flytta in i en bostad där någon annan inte har städat? Ganska osmakligt, eller hur? Det är ju så. Man vill inte flytta in i en ostädad bostad. De kostar så pass mycket, de tar i vissa fall upp till 50-60 procent av vår månatliga inkomst. Det är en mycket stor andel av våra dagliga kostnader. 

Billigt att flytta ut på landet

Säg att du ska flytta från Täby till ett hus i Sörmland skulle du kunna få ett stort hus på över 100 kvadratmeter med en tomt på mer än 900 kvadratmeter, nära Flen för samma pris som en liten tvåa i Täby. För paret som inte är beroende av arbete av att arbeta i Stockholm kan ett byte från trånga och (dyra) Täby mot en liten tätort som Flen innebär rena rama lyftet med egen trädgård och stort hus. Kommer barnen sedan innebär det för barnen en bättre uppväxt i ett stort hus. Men flytten innebär mycket att packa, städa och bära. Med utökade möjligheter att utnyttja RUT-advraget kan man anlita fler tjänster vid flytt. Varför inte anlita en städfirma för din flyttstädning i Täby?

Anlita flyttstädning ger lägre pris med RUT

Att använda sig av avdraget som RUT ger möjlighet till sänker priset på flyttstädningen ganska så rejält. Som mest 30 procetn av arbetskostnaden, men inte mer än 25.000 kronor per år och per person. Det har dessutom ändrats i bestämmelserna om vilka som får göra avdrag; nuemra får även hyresgäster göra avdrag. Huvudsaken är att du står som hyresägare för den bostad som du vill göra avdrag för.

4 Jun 2018