Flyttips

Allt du behöver veta när du ska flytta

Flyttstädning är jobbig - men obligatorisk

Om man ska sammanfatta en flytt rent känslomässigt så handlar det ofta om en bergochdalbana. Först så är man rejält positiv – man ska äntligen få flytta in i den nya bostaden och man ska äntligen få påbörja ett nytt kapitel i livet. Därefter så kommer en liten dipp som innebär att man måste börja flytta, med allt vad det innebär i form av packning, bärande, transport, bärande och uppackning av alla saker.

Den stora dippen dock, den kommer i samband med att man inser att man måste återvända till den gamla bostaden för att genomföra en flyttstädning.

Efter en flytt så har man ansträngt sig väldigt mycket rent fysiskt och man har även pressats rent mentalt – det handlar mycket om stress. Dessutom så är man väldigt nära målet och man vill börja komma på plats. Att där och då inse att man måste sätta en prick över i:et och genomföra en flyttstädning är – för många – rent av övermäktigt; något som leder till att man fuskar eller struntar i den.

Du visar respekt genom att städa

Det kan i sin tur leda till att man tvingas betala ersättning – vite, snarare – till de som står redo att flytta in. Den summan ska täcka ett akutjobb från en städfirma och den är också att anse som väldigt viktigt. Frågar du oss så tycker vi gott att den summan kunde varit betydligt högre. Struntar du i en flyttstädning av din gamla lägenhet i Sollentuna så tar du också ett aktiv beslut som innebär att du helt och hållet struntar i andra personers känslor – i det här fallet de nya ägarna.

Ägarna som själva – på samma sätt som du – har genomlidit en flytt och som bara har en önskan om att snabbt få komma på plats i den nya lägenheten i Sollentuna: en önskan som du, genom att strunta i din flyttstädning förvägrat dem. Att fuska med – eller strunta i flyttstädning är att visa bristande respekt för sina medmänniskor. Det ska också kosta, anser vi.

Bättre att själv ta hjälp

Det bästa är att man inse att A) en flyttstädning alltid måste göras och B) att den inte nödvändigtvis måste utföras på egen hand. Det går utmärkt att anlita en städfirma för ändamålet och speciellt lönsamt är det att göra så i dagsläget. I och med att du idag kan använda ditt rut-avdrag så kan du också dra av halva kostnaden för arbetet. Det gör en enorm skillnad i slutändan. Taket för rut-avdraget ligger på 25.000 kronor per år per person.

Många verkar ha svårt att motivera till vad detta ska användas och låter det därför förfalla och brinna inne. Vårt råd är att man – om man ska flytta – ser till att lägga pengarna på den flyttstädning som alltså måste göras. I vissa fall är det bättre att köpa sig fri - särskilt om summan i fråga inte alls är så hög. Här kan du läsa mer om hur du kan anlita en flyttstädning i Sollentuna.

19 Oct 2018