Flyttips

Allt du behöver veta när du ska flytta

Flyttstädningen är obligatorisk

Vid en flytt så har man ett ansvar som ligger i att den som står näst på tur - köparen - kan flytta in direkt och utan några dröjsmål. Man köper en bostad i befintligt skick så det innebär inte att du måste hålla på att reparera olika saker, måla om, fixa golvet eller byta exempelvis köksluckor. Det innebär heller inte att du måste spackla igen alla hål efter hyllor, tavlor och andra vägghängda föremål - men det är naturligtvis en trevlig gest att göra så (det tar inte så himla lång tid och det underlättar om efterkommande ska måla om, vilket är troligt).

Att förbereda en flytt som flyttande innebär på det stora hela att man städar ur bostaden och detta ska ske på ett gediget sätt. En flyttstädning måste alltid göras och om man fuskar med en sådan så kan man också drabbas av krav på ersättning.

Ett råd är att man tar professionell hjälp och anlitar en städfirma. Mycket kan nämligen sägas om en flyttstädning, men särskilt lätt är det inte. Dels så ska allt städas och dels så har man fokus på annat i form av sin nya bostad. Det brukar vara värt att ta professionell hjälp med denna del av flytten.

Ska du flytta in i bostaden?

Om det är du som ska flytta in då? Här kan du faktiskt använda det senare som en liten del av din förhandling. Det vill säga - föreslå säljaren att sänka köpeskillingen lite mot att du själv tar hand om flyttstädningen.

Varför ska jag städa in mig - hur kan lite pengar få mig att genomföra ett så pass stort och tidskrävande projekt ännu en gång (du har ju flyttat och städat själv också förmodligen)? Det finns en anledning till att vi föreslår detta. Du kommer nämligen aldrig att få en bättre chans att renovera vissa saker och här är golvet ett väldigt talande exempel.

Slipa golven innan du flyttar in

Golven nöts hela tiden och de kräver omsorg. Troligt är att golven i din nyköpta bostad i Stockholm har vissa skador på ytan - tunga möbler, tappade saker, fläckar och så vidare. Vårt förslag är att du anlitar en golvläggare och låter denne genomföra en golvslipning innan du flyttar in. Om du väntar och låter en golvläggare slipa golven efter något år så kommer det att bli betydligt jobbigare.

Detta av den enkla anledningen att du då hunnit bära in dina möbler. En golvläggare kanske behöver en dag på sig för att slipa dina golv i Stockholm och det handlar om en dags arbete som verkligen kommer att göra skillnad. Dina golv blir som nya och får - tack vare ytbehandlingen - en helt ny lyster och glans.

Pengarna som du får genom den sänkta köpeskillingen täcker en del av kostnaden för en golvläggare. Det fina är att en sådan även går att använda rot-avdraget för och där du genom detta kan dra av 30% av den totala arbetskostnaden.

Vi skulle definitivt säga att det finns ett värde i att renovera innan man flyttar in. Det kan handla om golven, likväl som att måla om. Det är lättare att genomföra sådana projekt i en tom bostad än i en fullt möblerad. Ta den chansen!

24 Sep 2018