Flyttips

Allt du behöver veta när du ska flytta

Försenad inflytt - rätt till ersättning?

Vid köp av en nyproducerad lägenhet så lägger man först en handpenning och därefter så väntar man, och så väntar man och så väntar man ytterligare lite grann. Detta trots att man klart och tydligt fått ett besked där det står att inflyttning ska ske på ett givet datum.

Byggbolag har sällan respekterat detta - de har kunnat flytta på datum för inflytt lite hur som helst då det vetat om att det inte gör så mycket; trycket efter bostäder är så pass stort att många privatpersoner vackert accepterar den väntetid som krävs - utan att ställa till bekymmer. Något som man bör göra. Ett skrivet inflyttningsdatum är inget förslag - det handlar om ett avtal. Det här gäller idag, mer än någonsin tidigare.

Kontakta en advokatbyrå

Det som skett nu är att spelplanen kommit att ändras. En dom för några veckor sedan borde ha orsakat viss panik i leden hos de större byggbolagen. En lång historia kort här: en kvinna kontaktade en advokatbyrå efter att hennes tillträde till en nyproducerad bostad i Stockholm blivit försenad; fallet togs upp i Tingsrätten och kvinnan vann målet.

Det innebar att hon kunde säga upp sig från bostaden, få sin handpenning återbetald och där byggbolaget tilldömdes att betala kostnaden för hennes advokatbyrå och för övriga kostnader i rättegången. Det talande i den här domen var att förseningen “endast” handlade om sex veckor.

Av hävd då är den förseningen något som många räknar med - och vackert accepterat. Men nu finns alltså en prejudicerande dom att ta hänsyn till. Den kommer utan tvekan att innebära en hel del. Dels så kan du som privatperson också kontakta en advokatbyrå vid försenat tillträde i en nyproduktion och exempelvis kräva avdrag på årsavgiften, sänkt hyra eller en lägre köpeskilling och dels så kan du alltså göra som kvinnan och häva ditt köp. Det här betyder mer än många verkar förstå.

advokat signerar papper

Spiken i kistan för alla spekulationsköp?

Att detta skedde i Stockholm är definitivt ingen slump. Det är nämligen där de rena spekulationsköpen av nyproduktioner varit en del av marknaden. En person betalar en handpenning för en nyproducerad bostad - men har inga ambitioner att flytta in. Istället så sitter personen och väntar in datumet för inflytt varpå han sedan säljer bostaden för en betydligt högre summa än vad han betalat själv.

Detta har gjort många rika - men det har också manipulerat marknaden. Det som visat sig nu - då priserna är på väg att sjunka - är att efterfrågan för nyproduktion inte alls är lika hög som många byggbolag räknat med. Ponera då att flera personer kontaktar en advokatbyrå för att bli av med sin nyproduktion som en följd av försenad inflytt - och alltså har goda möjligheter att få rätt.

Byggbolagen kommer då att sitta på en massa dyra lägenheter som ingen kommer att ha råd att köpa; Stockholm kommer att bli framtungt och ha för många dyra bostäder, och på tok för få hyresrätter. Det kan innebära att en bubbla - som många siat om - kan brisera. Allt som en följd av att en kvinna valde en advokatbyrå som en följd av en försenad inflytt. För något år sedan hade det här varit en ren axelryckning.

Idag är det nog många byggherrar som står med piskan och försöker öka på produktionstakten: man har inte råd att köparna kan ta den “lätta” vägen ut. I grund och botten är det bra. Ett datum ska hållas och respekteras. Lite eld i baken är kanske det som behövs för att hålla det byggtempo man lovat.

https://www.salmipartners.se/ är en advokatbyrå som kan hjälpa till med allehanda ärenden.

7 Nov 2018