Flyttips

Allt du behöver veta när du ska flytta

Hitta besiktningsmän för överlåtelsebesiktning i Sundsvall

Som köpare av ett nytt hus vhus, besiktningäljer många att utföra en överlåtelsebesiktning för att säkerställa att fastigheten är i gott skick. Detta bör göras innan köpekontraktet skrivs under och det kan därför vara bra att hitta en besiktningsman i god tid om man planerar att köpa ett nytt hus.

Utbud

Det finns många som jobbar med överlåtelsebesiktning i Sundsvall och man ska vara noggrann med att välja en som är utbildad och auktoriserad. Det finns inget krav på utbildning i branschen men det är alltid en fördel att välja någon som har goda och professionella kunskaper inom området, för att besiktningen ska bli så korrekt utförd som möjligt.

Välj rätt

När du letar efter en besiktningsman för en överlåtelsebesiktning kan det vara en god idé att kolla upp företag både i Sundsvall och i närliggande orter. Jämför några olika, ta referenser och fråga gärna runt efter tips. Kanske kan mäklaren för den aktuella bostadsaffären tipsa om en bra besiktningsman, eller kanske känner du någon som nyligen genomfört en överlåtelsebesiktning som varit väldigt nöjd med resultatet. Det är viktigt att den du anlitar har goda kunskaper, och gärna en utbildning som byggingenjör.

Besiktningsmannens jobb

I en överlåtelsebesiktning är det husets skick som står i fokus. En okulär besiktning innebär en ytlig undersökning av allt som kan ses – det vill säga utrymmen som vind, källare och garage. Även alla vanliga rum går man noggrant igenom och skicket kontrolleras.

Husets utsida med fasad, tak och tillhörande markområden ses över, där besiktningen kan visa om det finns sättningar i huset eller om en dränering behöver göras och det är därför av största vikt att välja en seriös yrkesman som har goda kunskaper.

Besiktningens resultat

Efter avslutad besiktning görs en riskanalys av fastigheten som innehåller eventuella risker med huset. Känner man som köpare att det finns allt för många brister i huset kan man välja att dra tillbaka sitt bud eller förhandla med säljaren om åtgärder eller prissänkning innan köpekontraktet skrivs under. Känner man sig däremot nöjd med resultatet och byggnaden visar sig vara i gott skick kan man gå vidare till andra undersökningar om man vill, eller genomföra köpet direkt.

Att tänka på

En överlåtelsebesiktning innebär att synliga delar av huset undersöks, så det är bra att ha i åtanke att kontroll av avlopp, elinstallationer, vattenprover, mätning av fukt och radon och andra delar som inte ligger inom synfältet inte undersöks i samband med denna typ av besiktning. Vill man kontrollera dessa delar behöver man anlita yrkesmän som är verksamma inom andra områden.

När du letar efter en yrkesman för överlåtelsebesiktning kan du med fördel leta både i Sundsvall och i närliggande orter. De flesta jobbar oftast inom stora områden och om väntetiderna är långa eller om du hittat någon du blivit rekommenderad brukar det inte vara några problem. När besiktningen är genomförd har du en klar bild över fastighetens skick inför köpet och nästa steg blir att skriva under köpekontraktet.

11 Jun 2019