Flyttips

Allt du behöver veta när du ska flytta

Ombildningskonsult – en kort beskrivning

Bor du i Stockholm? Har du och dina grannar fått ett erbjudande från värden om att få köpa loss fastigheten och omvandla den till bostadsrätter? Eller har ni tillsammans bestämt er för att lämna in en intresseanmälan till fastighetsägaren och bett att få köpa? Säkert lockas ni av de fördelar som finns vid ombildning, att själv kunna kontrollera förbättringar och allmänna miljöer, samt att själva få bestämma över era lägenheter. För att inte tala om de ekonomiska vinster man kan göra som bostadsrättsinnehavare. När en bostadsrättsförening går in och köper loss en fastighet och sedan omvandlar lägenheterna till bostadsrätter säljs de till medlemmarna för 15% av det beräknade marknadsvärdet. Har ni dessutom kontakt med en ombildningskonsult kan ännu bättre priser förhandlas fram. 

Vad är en ombildningskonsult?

En ombildningskonsult är ett företag som specialiserat sig på att hjälpa till vid ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter. Tanken är att följa den nybildade bostadsrättsföreningen hela vägen från bildandet till medlemmarnas tillträde, och i många fall ännu längre. Kort sagt kan man säga att en ombildningskonsult samordnar experthjälp inom exempelvis juridik och fastighetsförvaltning, tar in offerter och hjälper er välja den bästa och billigaste hjälpen vid ombildningens olika steg. I Stockholm har de senaste tjugo åren skett över 100 000 ombildningar till bostadsrätter, så här finns mycket erfarenhet och kompetens samlad. Ofta har konsulten en klar bild över vilka aktörer som är bäst och smidigast att kalla in just för era behov.

Snåriga stigar

En ombildning till bostadsrätt kan se enkel ut på pappret men är i själva verket en rätt så komplex juridisk manöver som kräver god kännedom om regler och lagar, och dessutom en god utvecklad förhandlingsförmåga i kontakt med fastighetsägare och diverse experter. Vill man på ett smidigt och bra sätt ha hjälp med dessa steg vänder man sig med fördel till en ombildningskonsult.

Oavsett om ert hus har fyra lägenheter, fyrtio eller flera hundra hjälper en ombildningskonsult er att hitta de bästa vägarna att gå vid en ombildning. Om några av grannarna hellre vill bo kvar som hyresgäster hjälper konsulten till att förhandla fram bra villkor för alla. Konsultfirmans experter sköter alla kontakter med berörda myndigheter och hjälper att sammankalla till stämmor och att skriva stadgar till föreningen.

Välj rätt

En seriös och bra ombildningskonsult står på bostadsrättsföreningens sida och samarbetar inte med någon enskild aktör utan gör en objektiv bedömning av varje ombildningssituation och ser till att föreningens medlemmar får den hjälp de behöver efter sina behov och förutsättningar. Ni grannar som står på tröskeln till en omvandling gör rätt i att botanisera bland de ombildningskonsulter som jobbar med Stockholm som hemmamarknad och välja en som ni tror passar era behov.

26 Oct 2017