Flyttips

Allt du behöver veta när du ska flytta

Planera din flytt minutiöst  

En flytt är en jobbig företeelse, det är de flesta ense om. En annan känsla som många känner igen sig i är att man till en början inte tror att flytten behöver bli så himla ansträngande. Till syvende och sist så handlar det ju inte mer än om att flytta sitt bohag från punkt A till punkt B, eller hur? Det är också den lättsamma inställningen som gör att många flyttar blir onödigt jobbiga. För, en flytt är en sak som kräver planering. Om du ska flytta från din bostad, till exempel i Norrtälje, till säg en bostad i Uppsala, så kommer det att ställas vissa krav på dig.

Du måste dels – i god tid; gärna under veckan som föregår flytten – ha packat alla dina saker, dels så måste du se till att det finns en bil som kan köra allting. Dels så måste du även ha engagerat kompisar som ska hjälpa dig att bära och inte minst så måste du se till om hur du enklast tar dig från Norrtälje till Uppsala och hur trafikläget är i den stadsdel dit du ska flytta - finns det parkeringsplatser, är det enkelriktat, finns det i så fall alternativa vägar?

Kort sagt – vid en flytt så är egentligen ingen fråga för dum att ställa sig. Ta bara en sådan sak som hur den nya bostaden ser ut i exempelvis trapphuset: är det givet att din säng kommer att gå in i befintligt skick eller bör du skruva isär den? Och gäller det även din soffa? All planering kan göra flytten smidigare och den kan även komma att spara dig pengar.

Det som en dålig planering kan leda till är nämligen att du i slutändan får betala ersättning till de som står redo att flytta in i din bostad i Norrtälje – detta då du inte hunnit med – eller fuskat med din flyttstädning.

Planera för din flyttstädning

En flyttstädning är obligatorisk att genomföra. Man städar ur sin bostad och underlättar därigenom för de som ska flytta in. En länk i en större kedja – även du förväntar dig en städad bostad då du ska flytta in, eller hur?

Det som är jobbigt med en flyttstädning är att den A) sker i slutet av flytten. Du är trött efter att ha burit, du vill flytta in och så vidare. Men, du har även kanske mindre tid att röra dig med (på grund av din sämre planering). B) en flyttstädning är extremt ansträngande Precis allting måste städas och rengöras vid en flyttstädning. Har man fuskat så kan man bli underkänd och alltså tvingas betala en ersättning soms a täcka kostnaderna för en städfirma.

Kombinationen av A och B i det här fallet gör att många idag tvingas betala det vite vi nämnde. Något som är onödigt sett till att det går att planera in flyttstädningen på ett bättre sätt. Många tänker inte ens på att en sådan ingår i flytten. Vi brukar säga att – lite beroende på storleken på bostaden - att en halv dag, minst, bör avsättas för detta moment.

En städfirma kan vara lösningen

I värsta fall så kan man direkt se till att betala för en städfirma också. Det blir billigare än att betala ersättningen då det senare innebär ett dyrare akutjobb. Kontaktar du ett städföretag i Norrtälje på ett tidigt stadie så kostar det inte lika mycket. Och, tjänsten är faktiskt inkluderad i Rut-avdraget också.

Det kan således finnas all anledning att överväga professionell hjälp med flyttstädning. Om så är fallet - planera för det och ring runt i god tid innan flytten ska äga rum.

21 Feb 2018