Flyttips

Allt du behöver veta när du ska flytta

Så gör du för att hitta en seriös flyttfirma

Flyttbranschen i Stockholm har problem, enligt åkerinäringens fackförbund Transport. Många firmor i Stockholm är oseriösa och anlitar svart arbetskraft, struntar i att skaffa trafiktillstånd och rätt försäkringar. Det är en påhuggsbransch, där det är lätt att hitta billig arbetskraft bland folk som haft det lite svårt och inte har något emot att jobba svart för lite pengar. Det gör att priserna pressas och de seriösa firmorna, som har kollektivavtal, sköter pappersarbetet och värnar om sina anställda, får det svårt att klara sig.

Flyttbranschen i Stockholm är något övermättad. I samband med den senaste finanskrisen passade många åkerifirmor på att sikta in sig på flytt i stället för på andra typer av frakt, och det gör att det finns väldigt många firmor i Stockholm som erbjuder flytthjälp. Det går att hitta väldigt billiga flyttfirmor, men vill du vara säker på att du anlitat en seriös firma där de anställda jobbar enligt schyssta villkor, bör du kolla upp vissa saker om firman innan du skriver kontrakt. Du kan också anlita en arbetsrättsjurist i Stockholm för att kolla upp företaget.

Svartarbete stort problem i flyttbranschen

Ett stort problem i flyttbranschen är svartarbete. Många ”flyttgubbar” får finna sig i att hoppa in när det finns behov, vilket kan vara väldigt ofta eller väldigt sällan. Lönerna är generellt låga, en del firmor tar in utländsk arbetskraft som inte får mer än 70-80 kronor i timlön. Det är vanligt att provanställningar pågår i flera år utan att övergår till fasta tjänster och så vidare.

Det är svårt att avgöra om en firma anlitar svart arbetskraft. Men om priserna ligger runt 300-400 kronor i timmen för två man och en lastbil, kan du vara ganska säker på att det rör sig om svartarbete. En arbetsrättsjurist, en advokat specialiserad på arbetsrättsliga frågor, kan också hjälpa dig.

Alla flyttfirmor måste ha yrkestrafiktillstånd

Alla företag som erbjuder tjänster där det ingår frakt med fordon måste enligt lag ha ett yrkestrafiktillstånd som tillhandahålls av Transportstyrelsen. Det måste finnas ett trafiktillstånd per fordon, och att få ett tillstånd är dyrt. Det gör att många flyttfirmor för att komma in i branschen struntar i att skaffa trafiktillstånd. Det gör deras verksamhet olaglig. Dessutom gör det att du som kund riskerar att bli utan ersättning om ditt bohag skadas under transporten.

Att kolla upp om en flyttfirma har yrkestrafiktillstånd är lyckligtvis enkelt. Du går bara in på transportstyrelsens sida för yrkestrafiktillstånd, som du hittar genom att söka på ”kolla upp yrkestrafiktillstånd” och slår in den berörda firmans organisationsnummer, som bör finnas på deras hemsida. Finns de med i registret vet du att de har erforderligt yrkestrafiktillstånd, vilket är ett tydligt tecken på att du har med en seriös firma att göra.

Anlita en arbetsrättsjurist i Stockholm

Känner du dig osäker på om flyttfirman du vill anlita är seriös, kan du alltid anlita en arbetsrättsjurist i Stockholm. En arbetsrättsjurist är specialiserad på de regler och lagar som berör företag och dess anställda och kan lätt göra en första bedömning om firman verkar bedriva en rättsenlig och seriös verksamhet.

På https://www.arbetsrättsjuriststockholm.se kan du läsa mer om hur arbetsrättjurister arbetar.

30 Jun 2019