Flyttips

Allt du behöver veta när du ska flytta

Stort utbud av flyttfirmor i Stockholm

Stockholm är den svenska stad som är allra mest tilldragande. Som andra huvudstäder i världen så har Stockholm en speciell attraktionskraft där ett stort utbud av nöje, arbetstillfällen och möjlighet till studier samtliga bidrar till varför många väljer att flytta till staden. Det gör att Stockholm är den som växer snabbast och mest i Sverige. Folk flyttar till Stockholm - och man flyttar inom staden.

Det senare är intressant. Få städer i Sverige - om ens någon - har lika stort antal flyttar inom sig. Det är en effekt av bostadssituationen: dels så finns det få bostäder att hyra och dels så finns en möjlighet att tjäna pengar genom att flytta - stora sådana. Flyttar man till Stockholm så får man, rent krasst, också vara beredd på att flytta. Åtminstone om man är ung och ännu inte har tillräckligt med pengar för att kunna köpa sig in på bostadsmarknaden.

Och - har man det så innebär det också, i många fall, att man flyttar. Man köper exempelvis en bostad, bor där i några år, säljer den och köper en ny, större bostad - ett hjul som sedan fortsätter att rulla till dess att man hittar- och köper den bostad som passar den familjesituation man då befinner sig i. Flyttar, flyttar och åter flyttar.

Detta eviga flyttande har skapat en lukrativ bransch där många flyttföretag är verksamma - och fullt sysselsatta. Det är dessa flyttfirmor vi ska titta lite närmare på här. Det finns nämligen vissa saker som man bör vara medveten om då det handlar om att anlita en flyttfirma i Stockholm. Vi tänkte gå igenom några av dessa saker.

Så hittar du rätt flyttfirma i Stockholm

Först och främst så ska vi säga att kvaliteten är ytterst varierande mellan flyttföretag. Detta skapar problem. Ska man flytta och väljer professionell hjälp så vill man också ha just professionalism - man vill inte se att saker går sönder, att föremål försvinner eller att exempelvis textilier blir smutsiga. Har man större otympliga föremål - ett piano - eller värdefulla föremål - konst, smycken, elektronik - så blir behovet av professionalism än mer viktigt. Hur ska man då tänka - hur ska man veta att den flyttfirma man anlitar verkligen kan leverera kvalitet och genomföra en flytt utan problem samt inom den överenskomna tiden?

Det första man ska titta efter är priset. Att ta in offerter är en extremt viktig sak. Ju fler företag man kontaktar, desto bättre bild får man av vilket pris som är rimligt att betala. De flesta erbjuder gratis offerter så det är inte alls så tidskrävande att begära in sådana.

Vårt råd här är att man går upp några kronor. De flesta flyttföretag ligger på ganska snarlika prisnivåer och det gör saken enklare. Du stryker de dyraste företagen - och du tar även bort de billigaste. De senare är ofta de som erbjuder sämst tjänster; de måste använda ett billigt pris som lockbete och den summa man betalar motsvarar sällan kvaliteten man förväntar sig.

Välj en erfaren flyttfirma i Stockholm

Det andra man ska tänka på är att erfarenhet lönar sig. En erfaren flyttfirma vet hur man bär, de planerar flytten från grunden, de har tillräckligt med manskap för att klara av att genomföra flytten smidigt och de har bättre fordon som rymmer ett större bohag. Erfarenhet är viktig inom alla områden - då det kommer till flyttar så är det väsentligt och något som definitivt skiljer en del agnar från vetet.

Summa summarum hittills: anlita inte den billigaste flyttfirman och se till att söka efter erfarenhet. Den sista punkten du ska kolla efter är den som kommer att leda dig rätt: tidigare kunder.

Ring så många referenser som möjligt

Vilka har anlitat flyttfirman? I en stad som Stockholm där alltså så pass många dagliga flyttar sker så borde onekligen varje flyttfirma kunna visa upp ett ganska gediget batteri av referenser, eller hur? Så är inte fallet - och det är något du ska vända till din fördel. Kort sagt: utgår från att om det inte finns några referenser för dig att ringa så har företaget någonting att dölja.

Referenser är idag det bästa sättet att visa upp sitt företag från den bästa sidan. Flyttfirmor som visar upp referenser, som delar ut nummer till tidigare kunder och som uppmuntrar dig att ringa sådana är de som har fattat galoppen. De vet att varje uppdrag som genomförs på ett korrekt sätt kommer att ge en nöjd kund - en kund som vill rekommendera dem vidare till andra.

Företag inom flyttbranschen som inte agerar på detta sätt har antingen något att dölja, eller också så har de inte förstått vikten av referenser. Oavsett vilket så är rådet att du väljer bort sådana företag. Du ska, helt enkelt, välja en erfaren flyttfirma i Stockholm som kan visa upp sin erfarenhet genom att lämna nummer till tidigare kunder. Så går du tillväga för att hitta ett flyttföretag som kan ta ditt bohag från plats A till plats B på bästa möjliga sätt, till ett rimligt pris.

Innan vi avslutar ska vi även nämna att Rut-avdraget numera går att använda i samband med en flytt. Det gör att du kan dra av 50% av den totala kostnaden för arbetet. För att detta ska vara möjligt så ska företaget vara registrerat för F-skatt. Det ska du alltså se till att det finns om du vill använda denna generösa skatterabatt.

10 Jun 2020