Flyttips

Allt du behöver veta när du ska flytta

Ta reda på vad som gäller vid bodelning vid flytt

Det är vår- och sommartider och för många singlar är det upplagt för romans. På det sättet är vi inte långt från andra djur, som vill para sig (och föda barn) under den tid som det finns gott om mat. Vi människor behöver ju solljuset (melotonin) som sparkar igång fertilitetshormonerna. Åtminstone för kvinnan är fertiliteten direkt sammankopplad med tillgången till ljus. Många födslar sker från mars till och med maj månader, vilket innebär att konceptionen troligen skedde någon gång under sommarmånaderna juni, juli eller augusti. Tyvärr är det ungefär hälften av både sambor och gifta makar som går skilda vägar. Som regel brukar skilsmässsorna uppstå antingen ett år efter samboskapet eller giftermålet inleddes, eller mellan 10-15 år efter det. 

Att flytta från varandra innebär bodelning

När det kommer till den tråkiga delen, som en gång inleddes med en härlig romans och att man ville flytta ihop, eller gifta sig, innebär en flytt från varandra att man bör göra en bodelning. Här är det många som inte vet hur den ska gå till; vad har man rätt till om man blir osams? I den bästa av världar skulle de som en gång var kära i varandra vilja den andras bästa även efter en separation och flytt från varandra. Verkligheten ser inte alltid ut så. Är det frågan om en jobbig och infekterad skilsmässa, kan man bli riktigt osams om vad som gäller när det kommer till en bodelning.

Anlita alltid advokat vid tveksamheter

Är det så att man är osäker på vad som är rätt och fel vid en skilsmässa, bör man alltid anlita en advokat vid en bodelning. Om inte annat så för att få veta vad som är enligt lagen och som inte är det. Anser man att bodelningen (som det heter när man ska dela upp det man har haft tillsammans) är orättvis, eller vid hot om att göra den andra lottlös vid skilsmässan bör man aboslut anita en advokat.

Advokatkostnader kan gå på hemförsäkringen

Få vet om att i en hemförsäkring ingår kostnader för tvistemål. Dock kan hemförsäkringarna se olika ut. Det bästa är att ta reda på vad som gäller just i din hemförsäkring. De allra flesta har tvistemål som ingår i hemförsäkringen, men långt ifrån alla har det. Har man ingen hemförsäkring och man har mindre än 200.000 i årsinkomst, antas man, enligt lagen inte ha möjlighet att skaffa en hemförsäkring och då kan man få rättshjälp. Det innebär att domstolen kan ersätta en advokat. Ta reda på vad som gäller om ni ska flytta från varandra och rådfråga en advokat om alla praktiska saker. Lycka till!

27 Jun 2018