Flyttips

Allt du behöver veta när du ska flytta

Tips inför flytten

En flytt kan kännas ganska nervöst. Det är mycket att hålla koll på och mycket som ska stämma. Med den stora mängd saker som ska göras, är det inte konstigt att folk anlitar en flyttfirma eller liknande företag för hjälp med flytten. Förutom att anlita hjälp för själva flytten, är det också vanligt att man anlitar hjälp för flyttstädning.

Kort sagt kan en flytt vara ganska påfrestande. Som tur är finns det tips man kan använda sig av för att göra flytten smidigare. Testa något av tipsen nedan om du är i färd med att flytta.

Försäkringarna

Det är viktigt att prata med försäkringsbolaget innan du påbörjar din flytt. Täcker hemförsäkringen skador på ägodelar till exempel? Om du väljer att anlita en flyttfirma, snarare än att flytta grejerna själv, har de försäkringar som täcker ditt bohag (om det är en seriös firma). Har du mycket dyra föremål som ska flyttas bör du alltid kolla med flyttfirman hur mycket försäkringen täcker.

Om du inte i packar i bohaget i lådor själv, brukar inte försäkringen täcka skador som uppstått till följd av ovarsam packning. Något annat som är viktigt att ha i åtanke, är att hemförsäkringen bör vara klar för det nya boendet innan inflytt.

Hur långt ska flytten gå?

Hur långt du ska flytta är en avgörande faktor för planeringen. Ska du till exempel flytta från Bromma till Stockholms innerstad? I sådana fall är sträckan knappast något problem. Ska du däremot flytta från Bromma till Göteborg, krävs en hel del mer planering.

Om du planerar att anlita en flyttfirma bör det vara en firma som är beredd på att åka så långa sträckor. Samtidigt gäller det att vara medveten om att kostnaderna för en flyttfirma kan stiga väldigt snabbt om det är en längre sträcka som ska flyttas. Alltså: exempelsträckorna Bromma till Stockholms innerstad och Bromma till Göteborg skiljer sig mycket åt i kostnad och planering.

Akta dig för detta

Det finns vissa risker förorenade med att flytta – oavsett om man gör det själv eller anlitar en flyttfirma. Dessa kan dock minimeras genom god planering och framförhållning.

En sak som bör höja några varningsflaggor är om du hittar en flyttfirma som är mycket billigare än sina konkurrenter. Det här innebär ofta att företaget inte sköts om på rätt sätt. Kanske saknar de trafiktillstånd, försäkringar eller F-skatt till exempel.

Var försiktig om du gör det själv

Många har nog en kompis med en skåpbil som kan tänka sig att agera flyttfirma för en billig peng. Det här rekommenderas dock inte. Om kompisen trillar eller skadar sig, står han helt utan försäkringar – både mot bohaget och olycksrisken.

Många kan även tänka sig att låna material av en vän och göra flytten själv. Ofta gör man detta just för att det blir billigt. I slutändan kan det dock bli en dyr erfarenhet. Handlar det till exempel om pianon eller tunga kassaskåp, bör inte dessa flyttas utan rätt utrustning och kompetens. Olycksrisken är så pass stor att detta inte rekommenderas. Istället är det bättre att helt enkelt anlita en bra flyttfirma.

16 Feb 2017