Flyttips

Allt du behöver veta när du ska flytta

Undvik mardrömsflytten

När man ska flytta är det mycket som ska stämma – flyttstädningen, mäklaren, flyttfirman och en hel del andra grejer. När man ska anlita en flyttfirma är det viktigt att hålla utkik efter ett par saker. Bland annat är det en god idé att dubbelkolla om företaget har F-skatt, trafiktillstånd och andra viktiga behörigheter som krävs för att utföra ett bra jobb.

Muntliga kontrakt kan vara farligt

Precis som när man anlitar vilken firma som helst bör man använda sunt förnuft. Muntliga kontrakt är visserligen enligt lag giltiga – men går något fel blir det sannolikt ord mot ord om man gör det till en rättsprocess. Om företaget inte verkar seriöst eller om man inte personligen känner ägaren (kanske inte ens då) bör man inte nöja sig med ett muntligt kontrakt utan se till att på något sätt få det skriftligt.

Gör inte som Lars

Lars Larsson, 61 år gammal från Stockholm, skulle dra flyttlasset från huvudstaden ner till Göteborg och drabbades av en mardrömsflytt, framför allt om man ser det ur ett ekonomiskt perspektiv. När hans mor avled, som var boende i Göteborg, bestämde han sig för att flytta in i hennes lägenhet. Han sa upp sin lägenhet i Stockholm och anlitade en firma för att få ner ägodelar och möbler till västkusten.

Han kollade upp priserna hos olika firmor och valet föll till slut på en flyttfirma från Göteborg. Enligt Lars kom de överens om ett fast pris på 13 500 kr samt några tusen kronors tillägg. Överenskommelsen var tyvärr för Lars del muntlig, något som kom att stå honom dyrt. När hans bohag i Stockholm redan var packat fick han ett jobbigt besked – firman ville nu ha 52 000 kronor för arbetet. Lars som till en början inte ville betala, fick höra att han inte skulle få tillbaks sina ägodelar om han inte gick med på priset.

Han lyckades få ner priset till 41 000 kronor plus 5000 kronor i tillägg, en kostnad som dock skulle komma att stiga ännu mer. Flyttfirman meddelade Lars att allting inte fick plats i lastbilen, något som de skulle ha 6000 för att lösa. Nerkörningen av det resterande bohaget skulle ske i samband med en annan körning ner till västkusten.

Lars tackade nej och anlitade en annan firma för att ordna resten av flytten. Totalt kostade flytten från Stockholm till Göteborg 60 000 kronor.

13 Jul 2016