Flyttips

Allt du behöver veta när du ska flytta

Vilken mäklare väljer du?

Stockholm och den bostadsmarknad som funnits där har under några år gått från varm, till het och vidare till glödhet. Det har inneburit att de som tagit sig i på marknaden i rätt tid haft en stor vinst att hämta. I synnerhet om man hunnit med att köpa och sälja några gånger och därigenom byggt upp en ganska rejäl buffert att stoppa in i nästa objekt.

En talande sak i sammanhanget har varit att det i Stockholm varit möjligt att göra en så kallad bostadskarriär. Genom att äga en bostad så har man kunnat sälja denna med vinst. I många fall utan att ens flytta in. Man betalar en handpenning för en nyproduktion, man väntar i byggnationen och så säljer man då allt är klart - till en rejäl vinst. En omöjlighet i de flesta andra städer - fram till nu: en realitet i Stockholm.

Orättvist? Till viss del, men luckorna fanns och gick att ta sig igenom. Kudos till de som hittade dem. Något som dock inte alls fungerar idag. Köp av bostäder i ett rent spekulativt syfte är nästintill omöjligt att göra.

Marknaden har blivit ljummen

Den glödheta marknaden är nämligen av allt att döma dock ett minne blott. Idag kan du inte lägga ut din bostad till försäljning och räkna hem pengarna. Nej, det tydliga som skett är att priserna dalat över hela Stockholm. Förmodligen till en mer rimlig nivå, men inte desto mindre: du riskerar att få mindre betalt för din bostad än vad du kanske köpte den för (givet när köpet genomfördes förstås).

Ett sätt att nå ett högre slutpris är att välja rätt mäklare. Aldrig tidigare har valet av mäklare haft så stor betydelse som idag. Vi tänkte ge några konkreta exempel på vad du ska eftersöka - och vad du ska undvika - hos en mäklare i dagens Stockholm.

Eftersök:

  • Erfarenhet: Vem som helst kunde sälja en bostad med vinst för något år sedan. Många mäklare täljde guld med smörkniv. Deras jobb handlade mer om att dra till sig nya klienter än att fokusera på det viktiga: att sälja varje bostad till ett så bra pris som möjligt och behandla varje objekt some tt unikt sådant. Det måste man göra idag. En mäklare måste återgå till arbetets rötter och väljer du en som har erfarenhet och som tillhör en större byrå så ger du dig också bättre odds. En sådan vet vad som krävs - även då tiderna är lite sämre.
  • Mervärde: vad får du för dina pengar? Det krävs lite mer ansträngning idag - hur pass mycket är du beredd att göra? om din mäklare erbjuder dig homestyling och där stylisten ger tips om att måla om - väljer du att göra det så? Om mäklaren råder dig att byta köksluckor, tar du den investeringen? Kort sagt: litar du på din mäklare? Det handlar om att tryggt falla bakåt och veta att du kommer att mötas av en mjuk landning. En skicklig mäklare vet vilka kanaler som ska användas, han vet vad som säljer och vilka investeringar som kan ge en större avkastning sett till slutpriset.

Undvik:

  • Lycksökarna: Det finns mäklare som lovar väldigt brett, men som håller väldigt tunt. De garanterar dig ett högt slutpris, de lovar dig en rejäl avkastning och de är beredda att arbeta som dårar för att hjälp just dig. Sedan upptäcker du att de är svåra att få tag på, att de har slarviga visningar, att bostadsannonsen inte alls speglar din bostad och att mäklaren knappt bryr sig. Välj bort!
  • Fuskarna: Branschen har dragits med problem. Problem som bestått i att många mäklare använt sig av oärliga metoder och rent fulspel för att sälja. Det är faktiskt en bidragande orsak till varför priserna blev så extremt höga under en period. Fusket kan ha skett genom riggade budgivningar - en kompis kompis deltar i en budgivning enbart med syftet att driva upp priserna - och det kan ha skett genom för låga utgångspriser. Sätter man ett lägre pris så kommer det att locka spekulanter, det leder till en budgivning som i sin tur leder till ett rekordpris (förhoppningsvis). Här ska vi tillägga att en uppryckning skett - flera mäklare har prickats - men att du bör vara försiktig och inte bidra till att fusket återkommer.

https://www.edwardpartners.se är en etablerad mäklare i Stockholm som vi kan rekommendera.

6 Aug 2018